Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Maalaan ympäristön sellaisena kuin sen näen" – Kaija Rannan näyttely on esillä kirkonkylän kirjastossa

– Maalaan ympäristön sellaisena kuin sen näen, Kaija Ranta sanoo. Hänen näyttelynsä Kokemuksia ja näkemyksiä 2020 on parhaillaan esillä Vihdin kirkonkylän kirjastossa.

Esillä on näkymiä niin Lapista, Intiasta ja Turun saaristosta kuin kotimaisemista Vihdistäkin. Ranta kertoo muuttaneensa Vihdin kirkonkylään jo 1970-luvulla. Työuransa hän on tehnyt suureksi osaksi vihtiläisissä päiväkodeissa.

– Olen ollut eläkkeellä useamman vuoden, mutta tämän vuoden alusta jäin kokonaan pois töistä, Ranta kertoo.

Samalla hän alkoi maalata intensiivisesti. Suurin osa näyttelyssä esillä olevista maalauksista onkin valmistunut tänä vuonna tai viime vuonna.

Ranta on kyllä tehnyt kuvia ikänsä. Hän kertoo piirtäneensä jo lapsena ja aloittaneensa maalausharrastuksen öljyvärimaalauksista nuorena Riihimäellä. Tuolloin hän maalasi öljyväreillä, mutta nykyään hän tekee akvarelli-, akryyli- ja sekatekniikkamaalauksia.

Välillä Ranta on ollut kausia maalaamatta, mutta tärkeä asia kuvien tekeminen on ollut aina. Hän sanoo ilmaisevansa itseään kuvilla.

– Kuvataiteen merkitys on hyvin moninainen, Ranta sanoo. – Jokainen näkee asiat omalla tavallaan ja tuo oman näkemyksensä paperille.

Omaa tyyliään Ranta kuvailee henkilökohtaiseksi, tunnetta painottavaksi.

– Minulla on aina ollut oma tyyli maalata, Ranta sanoo. Tekniikkaa hän opiskellut kursseilla: hän on käynyt monenlaisia maalaamiseen liittyviä kursseja esimerkiksi Kanneljärven kansanopistossa ja Hiiden Opistossa.

Kaija Rannan töitä on ollut esillä yhteisnäyttelyissä niin Vihdissä kuin Lohjallakin. Ensimmäisen oman näyttelyn Ranta piti kuitenkin vasta kolme vuotta sitten Nummelassa pääkirjastolla.

Nyt kirkonkylän kirjastossa esillä oleva Kokemuksia ja näkemyksiä -näyttely on hänen toinen yksityisnäyttelynsä.

Ranta oli varannut alkujaan kirjaston näyttelytilan toukokuuksi. Kirjasto oli kuitenkin tuolloin suljettuna, mutta onnekkaasti näyttely saatiin järjestymään kesäkuulle.

Jatkossa Ranta toivoo voivansa pitää oman näyttelyn joka vuosi.

– On kiva, että joku muukin näkee töitäni, Ranta sanoo. – Kuva antaa katsojalle aina jotakin.

Kaija Rannan Kokemuksia ja näkemyksiä 2020 - näyttely on esillä kirkonkylän kirjastossa (Nietoinkuja 1) kesäkuun ajan. Kirjasto on avoinna ma-ti klo 13-19 ja ke-pe klo 11-16.