Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hieno tapahtuma olympiavoittajan kotikonnuilla – Jukka Salo ja Mervi Katainen nauttivat Koskenniemen muistojuoksusta Vihdin Jokikunnalla

Olympiavoittaja Teodor Koskenniemen muistojuoksussa nautittiin kestävyysjuoksun huumasta sunnuntaina Jokikunnalla. Jokikunnan Urheilijoiden 16:tta kertaa järjestämään tapahtumaan osallistui kauniissa maalaismaisemissa 41 juoksijaa.

Koskenniemi saavutti vuonna 1920 Antwerpenin olympiakisoissa maastojuoksun joukkuekilpailun kultamitalin ja sijoittui 5000 metrillä neljänneksi. Hänen kotitalonsa sijaitsee puolen kilometrin päässä Jokikunnan koululta, joka on nimikkojuoksun kilpailukeskus. Juoksijain kuningas Paavo Nurmi kävi monesti Koskenniemen luona kylässä.

Koskenniemi, alkuperäiseltä nimeltään Forsström, syntyi vuonna 1887 ja kuoli 1965.

Hän edusti vuoteen 1912 saakka Ojakkalan Yritystä ja sen jälkeen Helsingin Kisa-Veikkoja. Suutari Koskenniemen hauta on Irjalan hautausmaalla.

– Vuonna 2004 saimme olympiarenkaat Koskenniemen haudalle. Samana vuonna järjestimme myös ensimmäisen Koskenniemi-juoksun. Matkana on ollut koko ajan sama 6,6 kilometrin reitti. Juoksijoita on ollut keskimäärin 40, kertoi Jokikunnan Urheilijoiden sihteeri Kyösti Kuittinen

Sunnuntaina miesten kokonaiskilpailun voitti Karkkilan Poikien Jukka Salo ajalla 22.20. Hän on voittanut miesten yleisen sarjan tällä vuosikymmenellä jo kahdeksan kertaa ja aina 22-alkuisella ajalla.

– Tänne täytyy tulla, kun asun vain kymmenen kilometrin päässä. Tänään viikon kaksi vetoharjoitusta painoivat jaloissa, Salo kertoi.

Salo on kyennyt harjoittelemaan kunnolla vasta kuusi viikkoa nivus- ja jalkavaivojen jälkeen. Hänen piti juosta Turussa Suomen Aikuisurheiluliiton mestaruuskisoissa 35-vuotiaiden sarjassa.

– En huomannut ilmoittautua ajoissa. Tähtään syyskuussa (21.9.) Espoossa pidettävälle SM-maratonille. Yritän parantaa ennätystäni 2.35.44.

Toiseksi nopeimman ajan, 26,19, juoksi 60-vuotiaat miehet voittanut Porvoon Urheilijoiden Esko Suomalainen Naisten 6,6 kilometrin nopein oli vasta 13-vuotias Mäntsälän Urheilijain Marianne Salmi Hänen aikansa oli 28.48.

– Juoksin täällä ensimmäistä kertaa. Juoksu kulki hyvin ja reitti oli ihan kiva. Äitini huomasi tapahtuman ilmoituksen Juoksija-lehdessä, Salmi kertoi.

JokikuntalainenMervi Katainen on juossut Koskenniemi-juoksun muistinsa mukaan kymmenkunta kertaa. Hän tuli 40-vuotiaiden naisten sarjassa toiseksi ajalla 33.38.

– Tämä on rankka reitti, työläämpi kuin mitä matkan pituus 6,6 kilometriä osoittaa. Jyrkin mäki oli sikalan mäki pari kilometriä ennen maalia. Siinä me juoksijat kannustimme toisiamme. Haju alkoi tuntua vasta mäen päällä, Katainen sanoi.

Tapahtumaa katsomassa oli myös Mervi Kataisen puoliso, entinen pääministeri ja nykyinen EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen

Heti Koskenniemi-juoksun jälkeen alkoivat Jokikunnan koulun kentällä lasten yleisurheilukilpailut. Ensi vuonna Jokikunnalla on suuri juhlajuoksu, kun Koskenniemen olympiavoitosta on kulunut sata vuotta.

Jyrki Repola