Työvoimapulaa valittelevalla ravintola-alalla pätkätyöt ja osa-aikaisuudet ovat arkipäivää. Alan ammattiliitto PAM nostaa esimerkiksi avoimet työpaikat heinäkuulta. Tuolloin mol-sivustolla hakuun annetuista työpaikoista tarjoilijoille vain 15 prosenttia oli vakinaisia ja kokeillekin vain 37 prosenttia.
PAMin tiedotteessa puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen antaa reseptin työvoimapulaan: Kunnolliset työsuhteet ja jaksamista tukevat työolosuhteet.
Rönni-Sällisen mielestä ristiriita puhutun työvoimapulan ja käytännön toimien välillä on liian iso, kun hakuun ilmoitetuista työpaikoista vain harva tarjoaa täydet työtunnit ja yli vuoden työsuhteen.
Myös alan palkkataso saa liittopomolta sapiskaa.
– Jos alan kasvun pullonkaula on todellakin työvoimapula, olisi normaalia, että palkat nousisivat. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Työnantajapuolen mukaan yrityksillä ei ole mahdollisuutta nykyistä korkeampiin palkkoihin. Se on vedonnut valtiovaltaan verojen ja työvoimakulujen alentamiseksi, jotta palkankorotukset olisivat mahdollisia, Rönni-Sällinen sanoi viikonloppuna Seinäjoella pidetyssä jäsentilaisuudessa.
Puheenjohtajan mukaan yritykset voisivat itse parantaa tilannetta kiinnittämällä huomiota työsuhteiden laatuun. Hän muistuttaa, että työ ravintola-alalla on usein raskasta vuorotyötä.
– Se edellyttäisi tavallista tarkempaa työolosuhteiden ja työvuorojen suunnittelua, jotta työkyky pysyisi yllä. Jotta työntekijät sitoutuisivat yritykseen ja oman työnsä kehittämiseen, myös työnantajan olisi sitouduttava heihin.