Vihti voisi olla aivan toisenlainen paikka ilman kymmentä naista, joiden elämäntyöstä on esillä lokakuun lopulle saakka näyttely Vihdin pääkirjastossa.
Zonta-kerho Hiidenveden, Vihdin Museon, Vihdin Kuvataidekoulun ja kirjaston yhdessä rakentamassa näyttelyssä luodataan vihtiläisten vahvojen naisten vaikutuksia Vihdille ja Vihdin kehittymiseen 150 vuoden ajalta.
Näyttelyn avannut Marja Sannikka – yksi näyttelyn vaikuttavista naisista – muistutti, että Suomessa on paljon syrjintää ja vähättelyä, joiden korjaamiseksi on tehtävä paljon työtä.
– Yksi esimerkki syrjinnän vähentämiseksi on se, että soittajat orkesteriin valitaan sermin takaa!
Hänen mielestään on lukuisia näennäisesti tasa-arvoa lisääviä keinoja.
– Vastakkainasettelu ei auta. Syrjiminen ei koskaan voi vähentyä syrjimällä itse.
Marja Sannikan mukaan vaikuttavuus on vahvuutta; vaikuttavuus ei koskaan ole ilkeää, syyttävää.
– Toimi oikein, sydämestäsi, myös silloin kuin sinua syrjitään. Pitää olla vahva nähdäkseen kaikista hyvä. Jos odotat toisesta pahaa, et voi koskaan saada hyvää, Marja Sannikka tähdensi.
Erityiset ja liikuttavat kiitokset hän lausui avajaissanoissaan äidilleen.
– Sain kasvaa Vihdissä kodissa, jossa minulla oli mahdollisuudet kaikkeen!
Pääkirjaston aula oli täynnä yleisöä, joka avajaispuheiden jälkeen ryhtyi innolla tutkimaan vihtiläisistä vaikuttavista naisista koottua näyttelyä.
Näyttelyn kymmenen naista ovat Marja Sannikka, Seija Rustholkarhu, Hanna Hernberg, Berta Hernberg, Saara Forsius, Helmi-Briitta Lajunen, Elli Hiidenheimo, Kirsti Kuusela, Toini Helle ja Päivi Varpasuo.
– Nämä kaikki naiset ovat tehneet peräänantamatonta työtä, Zonta-kerho Hiidenveden varapuheenjohtaja Johanna Ovaska tiivisti.
Vihdin Kuvataidekoulun rehtori Katja Uksila oli sangen kiitollinen koulun ja Zonta-kerhon välisestä pitkään jatkuneesta yhteistyötä.
Zontat ovat esimerkiksi lahjoittaneet varoja vapaaoppilaspaikkojen järjestämiseksi.
Pääkirjaston suurella lasiseinällä on nyt neljä- ja viisivuotiaiden kuvataidekoululaisten näkemyksiä vaikuttavista naisista, muun muassa äideistä ja mummoista.
– Tässä ovat heidän tärkeät ihmisensä. Näiden kuvien tekijät ovat tulevaisuuden vaikuttavia naisia!
Vihdin museon johtaja Heidi Tammelin oli tyytyväinen, sillä "erehdyksestä seurasi tässä tapauksessa oikein hyvää".
– Tänne pääkirjastoon oli vahingossa syntynyt näyttelyistä tuplabuukkaus.
– Me käänsimme ongelman voitoksi ja teimme tämän näyttelyn yhteistyössä, Heidi Tammelin kertoi yhteistyön tuloksesta iloisena.
Kymmenen vaikuttavaa naista tiiviisti esitellyt museoamanuenssi Matti Mäki avasi näyttelyn juonta kertomalla, että esillä on nyt kymmenen elämäntarinaa eri aikakausilta ja eri aloilta.
– Heitä kaikkia yhdistää toiminnan laaja-alaisuus, alkaen 150 vuoden takaa.
Näyttelyyn tutustui perinpohjaisesti muun muassa Henrikki Halme, joka parhaillaan muun muassa kokoaa aineistoa Venny Soldan-Brofeldtin ja Helene Schjerfbeckin ajasta Vihdissä.