Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenien konserttien yhdistys – 10 vuotta täyttäneen Hämmentämön juhlakonsertti siirtyy koronan takia

Vihtiläinen monitaideyhdistys Hämmentämö viettää juhlavuottaan: yhdistyksen perustamisesta tuli syksyllä kuluneeksi jo kymmenen vuotta.

Syntymäpäiviä oli tarkoitus juhlistaa ensi sunnuntaina konsertilla, jossa olisivat esiintyneet jousikvartetti Meta4 ja maailmankuulu tanskalainen Theatre of Voices -lauluyhtye. Konsertti oltiin järjestämässä Vihdin kirkossa, ja siellä piti esittämän yhtyeiden versio Mozartin Requiemista.

Koronaviruksen takia konsertti on jouduttu perumaan.

Meta4:n alttoviulisti ja Hämmentämön perustajajäsen Atte Kilpeläinen sanoo, että uutta päivämäärää ei konsertille ole vielä päätetty. Sellainen on kuitenkin tarkoitus löytää, kun tilanne ja rajoitukset koronaviruksen osalta helpottavat.

– Kuten kaikki muusikot myös minä yritän olla nyt rauhallisin mielin, tämä tilanne loppuu kyllä joskus. Ja sitten varmasti on suuri tarve konserteille.

Galleria Pictorissa järjestettiin keväällä 2009 Hämmentämön ”esikonsertti”. Tuolloin ilmoitettiin, että poikkitaiteellista kulttuuriyhdistystä ollaan puuhaamassa Vihtiin.

Varsinaisesti yhdistys perustettiin seuraavana syksynä. Perustajajäseniä oli kolme: Atte Kilpeläinen, Päivi Pousar ja Antti Hannuniemi

Hämmentämö perustettiin lisäämään Vihdin kulttuuritarjontaa. Se onkin toteuttanut tätä tehtäväänsä järjestämällä vuosittain keskimäärin kolme-neljä konserttia.

Suurin osa Hämmentämön järjestämistä konserteista on pidetty Vihdin seurakunnan tiloissa: kirkossa, siunauskappelissa ja Nummelan seurakuntakeskuksessa.

– Yhteistyö Vihdin seurakunnan kanssa on ollut helppoa ja hyvää, Kilpeläinen kiittää. Hän miettii, että Hämmentämön puolesta tulevaisuudessa konsertteja voisi järjestää myös esimerkiksi uudessa kulttuurikeskuksessa eli Kirkkoniemen koulussa.

Toinen ratkaiseva yhteistyökumppani on ollut Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö, jonka vahva kulttuurin tukeminen saa Hämmentämöltä kiitosta.

– Kyllä minusta tuntuu, että olemme pystyneet mahdollistamaan Vihtiin konsertteja, jotka ilman Hämmentämöä eivät olisi toteutuneet, Kilpeläinen sanoo muistellessaan yhdistyksen tähänastisia vuosia.

Kilpeläinen sanoo kehtaavansa pyytää Vihtiin esiintymään kuinka isoja tähtiä tahansa. Ja itse asiassa tilanne on vuosien aikana kääntynyt niin päin, ettei Kilpeläisen tarvitse aina edes pyytää – esiintyjät myös tarjoutuvat itse keikalle Vihtiin.

– Olemme tuoneet Vihtiin korkeatasoisia nimiä ja siitä tasosta pidämme kiinni, Kilpeläinen toteaa.

Vihdissä on saatu kuulla muun muassa Virtuosi di Kuhmoa, John Storgårdsia ja Iiro Rantalaa Painotus on ollut klassisessa musiikissa, mutta kevyemmänkin musiikin konsertteja on järjestetty: esimerkiksi Vuokko Hovatta Kolmisin esiintyi vuosi sitten Vihdin Kinossa.

Mozartin Requiemin konserttia Kilpeläinen on suunnitellut jo vuosien ajan.

– Requiem olisi ehdottomasti isoin ja juhlavin konsertti, mitä Hämmentämö on järjestänyt.

– Idea Requiemin esittämisestä Vihdissä on alkujaan varmaan ainakin kymmenen vuotta vanha, Kilpeläinen laskeskelee.

Kaksi vuotta sitten Meta4 tapasi Theatre of Voicen laulajat, kun yhtyeet esiintyivät Kaija Saariahon maailmaa kiertäneessä oopperassa Only the Sound Remains.

– Tajusin heti, että tämä on se ryhmä, jonka kanssa Requiem tehdään, Kilpeläinen sanoo.

Wolfgang Amadeus Mozart työskenteli Requiemin parissa 1700-luvun lopulla. Hänen kuoltuaan sielunmessun sävellyksen täydensi Franz Xaver Süssmayr.

Teos on tarkoitettu neljälle solistille, kuorolle ja orkesterille.

– Meidän versiossa ideana on pienentää. Soitetaan Mozartia kahdeksisteen, Kilpeläinen kertoo.

Niinpä Theatre of Voicen nelikko laulaa sekä soolo-osiot että kuoron osuudet. Meta4 puolestaan soittaa orkesterin osuuden.

– Biisi on Hollywood-elokuva, Kilpeläinen sanoo ja selittää, että kaikki tuntevat Requiemin. Tällaisena versiona sitä ei kuitenkaan ole ennen esitetty.

Kilpeläinen kertoo olevansa 90-prosenttisesti vastuussa sovituksesta ja materiaalin järjestämisestä.

– Tarkoitus on tuoda olennainen esiin teoksesta.

Vaikka esitystä ei voida järjestää vielä tällä viikolla, ei Kilpeläinen aio lannistua.

– Tämä on Hämmentämön juhlakonsertti, johon olemme panostaneet paljon.