Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdissä on murhamysteerien kartano –  ”Haluan, että Veikkolan kartano on elävä talo”

– Teknisesti minä omistan Veikkolan kartanon. Oikeasti Veikkolan kartano omistaa minut.

Näin kiteyttää Vihdissä Veikkolan kartanon isäntä Henrikki Halme

Kartanosta on pidetty sukupolvien kuluessa hyvää huolta ja tulevana kesänä päärakennuksen julkisivu maalataan mahdollisimman pitkälle samanlaiseksi kuin se oli 1930-luvun alussa.

– Päärakennusta ei olla remontoitu kerralla vaan on tehty kaikenlaista koko ajan. Sisätiloja ei olla entisöity. Eri huoneiden sisustus ulottuu kustavilaisesta tyylistä skandinaviseen moderniin tyyliin. Sisustus on ikään kuin kerroksellista.

Päärakennus on rakennettu vuonna 1814. Vuosina 1814-1879 sen omisti saksalainen von Rehausenin suku.

– Vuonna 1829 J.V. Snellman kosi kartanon tytärtä Aurora von Rehausenia, mutta sai rukkaset. Vanhemmat eivät tainneet tietää mikä suurmies Snellmanista tulee.

Henrikki Halmeen leipä tulee pääosin luomuviljelystä, mutta hän pyörittää päärakennuksessa majoitustoimintaa ja järjestää murhamysteerejä. Mysteereissä käsikirjoituksen on kirjoittanut Katja Idman Mysteerejä on kolme: kartanomysteeri, mafiamysteeri ja Titanic-mysteeri. Nyt on suunnitteilla neljäs mysteeri, joka porautuu Vihdin historiaan.

– Se sijoittuu joko 1800-luvulle, jolloin von Rehausen-suku omisti Veikkolan kartanon tai vuosiin 1942-1944, jolloin Helene Schjerfbeck asui linnuntietä kahden kilometrin päässä Luontolassa.

– Taidemysteerissä roolihenkilöinä olisivat ns. maalarisiskot. Helene Schjerfbeck, Kokkokalliolla asunut Juhani Ahon leski Venny Soldan-Brofeldt, Maria Wiik, Ada Thilen ja Helena Westermark olivat ystäviä.

Mysteerien kesto on noin pari tuntia ja osallistujia on 10-20. Jokainen pukeutuu teeman mukaan. Henrikki Halme ohjaa mysteerejä sekä antaa käsikirjoituksen mukaisia tehtäviä ja rekvisiittaa Kullakin on oma roolihahmonsa.

– Naamiaisissa ei ole käsikirjoitusta, mutta niissä improvisoidaan. Teatterissa on tiukka käsikirjoitus ja ei improvisointia. Murhamysteerit ovat jotain naamiaisten ja teatterin välistä.

Tähän mennessä murhamysteerejä on järjestetty yhdeksän kertaa.

Asialla ovat olleet yritykset ja syntymäpäivänjuhlijat. Mysteeri ja illallinen maksavat 110 euroa ja päälle tulee 14 prosentin arvonlisävero.

– Alkoholijuomat eivät sisälly hintaan ja me emme niitä myy. Asiakkaat voivat tuoda omat juomat mukanaan ja se on hyväkin eläytymisen kannalta.

Kartanossa on ollut airbnb-marjoitusta vuodesta 2017. Petipaikkoja on 12, mutta Halme ottaa varauksia vain yhdelle ryhmälle kerrallaan. Hinta on 45 euroa henkilöltä oli majoittujia sitten kaksi tai 12.

Aamiainen ei sisälly hintaan ja sen Henrikki Halme tekee eri maksusta jos on paikalla.

Asiakkaita on ollut 39 maasta aina Uutta Seelantia ja Uruyguayta myöten.

– On täällä yöpynyt bangladeshilainen krikettijoukkuekin.

Kesällä kysyntää riittää, mutta talvella on hiljaisempaa.

– Kun aloitin tämän naisystäväni Eeva Vesterisen kanssa mietin, että tuleekohan tänne ketään kun täällä ei ole mitään. Nyt tiedän, että tänne tullaan juuri siksi kun täällä ei ole mitään.

Henrikki Halme asuu paljon yksin päärakennuksessa, mutta häntä ei harmita avata ovia asiakkaille.

Lapsena Halme asui vanhempiensa kanssa vanhassa päärakennuksessa ja isoäiti asui nykyisessä päärakennuksessa.

Kummassakin talossa oli elämää.

Vieraita tuli ja meni.

–  Opin, että yksinäisyydessä ja hiljaisuudessa ladataan pattereita, mutta antoisin elämä on vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Haluan, että tämä on elävä talo.