Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun keksii itse valeuutisia, oppii tunnistamaan niitä, paljastaa tuore tutkimus – Pelin voittaa se, joka ei levitä liian ilmeistä potaskaa

Cambridgen yliopiston kehittämä selainpeli Bad News koulii pelaajansa tunnistamaan valeuutisia ja erottamaan ne luotettavasta uutisoinnista, kertoo tuore tutkimus.

Cambridgen ja Uppsalan yliopiston tutkijat värväsivät muun muassa sosiaalisesta mediasta 500 pelaajaa kokeilemaan, millaista on keksiä niin uskottavia valeuutisia, että saa liudan seuraajia – jäämättä valheesta kiinni. Kaikki keinot mustamaalauksesta trollaukseen ovat sallittuja.

Jos pelaaja levittää liian ilmeisiä valheita, hän paljastuu heti ja pettää seuraajansa.

Pelaajat saivat sekä ennen pelisuoritusta että sen jälkeen tehtäväkseen tunnistaa valeuutisia yhteisöpalvelu Twitteristä.

– Huomasimme, että kyseistä peliä pelanneista ihmisistä kehittyi huomattavasti parempia valeuutisten paljastajia. He oppivat tunnistaman valetilejä, salaliittoteorioita ja erottamaan mustamaalauksen, kertoo pedagogiikan ja didaktiikan lehtori Thomas Nygren Uppsalan yliopistosta.

Tulos oli sama pelaajan sukupuolesta, iästä, koulutuksesta ja poliittisesta taustasta riippumatta.

Suuri osa kokeeseen osallistujista oli nuoria miehiä, mutta samantyyppisiä tuloksia on saatu myös sattumanvaraisemmin valikoidusta ihmisjoukosta, kerrotan Uppsalan yliopiston helmikuussa julkaisemassa nettiartikkelissa.

Pelin kehittäjien toiveena on, että se toimisi kuin rokotteena valeuutisia vastaan.

Suomalaisen pelisivuston muropaketti.comin mukaan Cambridgen yliopiston tohtori Sander van der Linden on kuvaillut pelin toimintaa vertauskuvan kautta.

– Jos menet katsomaan taikaesitystä, menet ensimmäisellä kerralla lankaan, koska et tiedä, miten se toimii. Mutta kun taikuri selittää temput sinulle, et mene halpaan enää toisella kertaa.

Bad News -peliä voi pelata osoitteessa getbadnews.com eri kielillä, joskaan ei suomeksi. Englannin ja ruotsin lisäksi valittavana ovat muun muassa saksa ja puola.

Suomenkielinen vastaavankaltainen peli on esimerkiksi Ylen asiantuntijoiden kehittämä Trollitehdas, jonka tavoitteena on näyttää, miten valeuutisia, tunnepitoista sisältöä ja bottiverkkoja käytetään hyväksi ihmisten mielipiteisiin, tunteisiin ja päätöksiin vaikuttamisessa. Sitä voi pelata osoitteessa trollitehdas.yle.fi