Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Turvallisuus menee tuloksenteonkin edelle” – Consolis Parmalla vietettiin viime viikolla turvallisuusviikkoa

– Nosturin käyttäminen on kuin autolla ajaisi, Parman elementtityöntekijä Aki Markkanen sanoo.

Kumpikin vaatii keskittymistä ja ympäristön jatkuvaa huomioimista. Markkanen sanoo, että harmittavan usein tehtailla näkee samanlaista herpaantumista kuin liikenteessäkin.

Jokainen vaaratilanne on yksi vaaratilanne liikaa.

Markkanen on työskennellyt Parman betonielementtitehtaalla Nummelan Hiidenmäessä reilut 13 vuotta. Hän käyttää työssään kaikkia tehtaan nostureita ja sanoo niiden olevan yksilöitä.

Parman perinteisessä turvallisuuspäivässä Markkanen opasti koko tehtaan henkilöstölle nosturin kanssa toimimista. Koulutus ei liittynyt niinkään siihen, kuinka nosturia käytetään – vaan siihen kuinka nosturia käytetään turvallisesti.

– Koulutus tuli tarpeeseen ja oikea henkilö oli pitämässä sitä. Aki tietää ne asiat, joihin meillä pitää kiinnittää huomiota, Nummelan tehtaan tehdaspäällikkö Salla Saikkonen kiittää.

Parma on osa Consolis-konsernia, jossa vietettiin turvallisuusviikkoa nyt jo seitsemättä kertaa. Viikon tavoitteena on lisätä henkilöstön osaamista ja kehittää toimintatapoja ennaltaehkäisevän työturvallisuustyön jatkuvaksi parantamiseksi. Teemana oli tällä kertaa vaara-alueilta poissa pysyminen.

– Peräti 50 prosenttia tapaturmista ja vaaratilanteista konsernissa liittyy vaara-alueilta poissa pysymiseen, markkinointipäällikkö Petri Kähkönen kertoo.

Ympäri maailmaa jylläävä koronavirus vaikutti työturvallisuusviikon järjestelyihinkin. Esimerkiksi laatuun liittyvä turvallisuusluento järjestettiin videokoulutuksena.

– Vältämme yhteisiä isoja kokoontumisia ja noudatamme ajantasaisesti uusia ohjeita taudin leviämisen hidastamiseksi, Kähkönen sanoo.

Korona on vaikuttanut myös muun muassa siten, että omailmoituksella saa sairastaa viisi päivää ja että toimihenkilöt ovat mahdollisuuksien mukaan etätöissä. Turvallisuuspäivään liitettiin hygieniaohjeistusta.

– Turvallisuus on meille ykkösasia eli se menee tuloksenteonkin edelle, Petri Kähkönen sanoo.

Oikeastaan parmalaiset sanovat, että turvallisuus ja tulos kulkevat käsi kädessä: turvallisuus lisää tuloksentekokykyä.

– Näen, että jos ei tehdä turvallisesti työtä, ei voida tehdä tulostakaan. Mitä turvallisemmin tehdään, sitä tehokkaammin tehdään, tehdaspäällikkö Saikkonen toteaa.

Saikkonen kertoo, että työnjohtajien pitämät aamupalaverit alkavat aina turvallisuusasioilla. Kaikissa kokouksissa turvallisuus on ensimmäisenä asialistalla.

– Meillä on tosi hyvä turvallisuuskulttuuri tehtailla, sanovat sekä Saikkonen että henkilöstöjohtaja Katriina Lehtonen Turvallisuudesta keskustellaan, työntekijät tuovat huomioitaan esiin ja asioita muutetaan.

– Systemaattinen turvallisuustyö on aloitettu yli kymmenen vuotta sitten, Lehtonen kertoo.

Parmassa tapahtui viime vuonna kahdeksan yli yhden päivän poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Tämä tarkoittaa noin viittä tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Vuoden 2022 loppuun mennessä konsernin tavoitteena on saavuttaa taso alle kaksi tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Viimeisin tapaturma on sattunut helmikuussa Forssan tehtaalla. Nummelassa viimeisimmästä tapaturmasta on nyt liki kaksi kuukautta.

– Kaikilla on turvallisuusasioissa tärkeä rooli, ihan jokaisella, Lehtonen painottaa.