Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kela-korvaus laajenee digilääkärien etävastaanotoissa – älypuhelimella yhteyden saa nopeasti

Kela alkaa korvata entistä monipuolisemmin digitaalisia lääkärien etävastaanottoja.

Nykyisen videovälitteisen vastaanoton ohella Kela-korvattaviksi tulevat tunnistetun chat-yhteyden tai puhelimen välityksellä toteutetut etävastaanotot.

Uusi Kela-korvaus tulee voimaan toukokuun alusta alkaen.

Hoidon antaja arvioi, mitkä palvelut ja mitkä asiakasryhmät soveltuvat hoidettavaksi etäyhteyden kautta. Tarpeen mukaan potilas kutsutaan perinteiselle vastaanotolle kliinistä tutkimusta varten.

Pelkkää postitse tai sähköpostilla annettua hoitoa tai reseptin uusimista ei korvata, tiedottaa Kela.

Erityisesti älypuhelimesta löytyvät chat-pohjaiset digivastaanotot parantavat lääkäripalvelujen saatavuutta, toteaa yksityisiä sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala Hali ry.

Digivastaanotolla voidaan hoitaa kokonaan monia tavallisia vaivoja, kuten flunssaa tai silmä- ja virtsatietulehduksia. Myös korona-epäilyn yhteydessä lääkärille pääsee poistumatta kotoa.

Yhteyden lääkäriin saa tavallisesti minuuteissa, kun kiireetön aika terveyskeskuksesta löytyy keskimäärin vasta noin 10 päivän päästä, Hali ry huomauttaa. Lisäksi digivastaanotot ovat usein auki ympäri vuorokauden.

Uusi Kela-korvaus on yleislääkärin vastaanotosta 8 euroa ja erikoislääkärin osalta 12 euroa, kun annettu hoito kuuluu lääkärin erikoisalaan.

Suurimpien palveluntuottajien digivastaanottojen hinnat ovat noin 40 euroa, jolloin asiakkaan maksettavaksi jää noin 28 euroa.

Hali ry:n mukaan Kela-korvauksen myötä terveyskeskusten kapasiteettia vapautuu niihin tarpeisiin, joihin digivastaanotto ei sovellu ja niille ihmisille, jotka eivät pysty tietokonetta tai älypuhelinta käyttämään.