Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irma Hyytiäinen palkittiin vuoden vanjärveläisenä

Vuoden vanjärveläinen palkittiin Hjalmar-patsaalla jo neljättä kertaa. Vuoden 2020 kunnianosoitus annettiin Irma Hyytiäiselle.

Yleensä tieto julkistetaan ja palkinto ojennetaan juhlallisesti koulun ja päiväkodin kuusijuhlassa, jota vietetään koko kylän yhteisenä juhlana seurojentalolla. Koronarajoitusten vuoksi juhlaa ei viime vuonna voitu järjestää, joten Vanjärvi-seuran puheenjohtaja Pirkko Kaskinen kävi jälkikäteen luovuttamassa huomionosoituksen Irmalle hänen kotonaan.

Muutama vuosi sitten koululaiset tekivät savitöinä kukin omanlaisensa Hjalmar-patsaan jaettavaksi vuosittain valittavalle vuoden vanjärveläiselle.

Nimensä pysti sai 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Vanjärven kartanoa hallinneen kamariherra Hjalmar Linderin mukaan. Hjalmar Linder myös rakennutti vuonna 1902 kylän ensimmäisen kansakoulun.

Irma Hyytiäinen tuli Vanjärvelle evakkona. Hän oli vielä pieni lapsi, kun perhe joutui jättämään kotinsa Karjalassa.

Aikuisikänsä Hyytiäinen on viettänyt pientilallisen elämää Vanjärvellä. Hän on ollut – ja on edelleen – aktiivinen kyläläinen, joka on tehnyt paljon kylän hyvinvoinnin hyväksi, ollen uskollisesti mukana monissa paikallisissa yhdistyksissä ja toiminnoissa.

Irma vaalii innokkaasti karjalaisia perinteitä. Monelle kyläläiselle on tuttu myös Irman legendaarinen ruisleipä, jonka juuri on tuotu aikanaan Karjalasta.

Koulu ja lapset ovat aina olleet lähellä Irma Hyytiäisen sydäntä. Niinpä hän onkin toiminut vuosikymmeniä koulun kummina. Koulun ollessa lakkautusuhan alla Hyytiäinen suunnitteli alkavansa nälkälakkoon, ellei muu olisi auttanut. Onneksi sitä ei tarvittu.

Myös koululaisille on tuttu Irman pihapiirissä toimiva ja hänen perustamansa museo, jossa on kattava kokoelma, lahjoituksinakin saatua, paikallista esineistöä.

Menneitä tapahtumia ja karjalaisten kohtaloa on muisteltu ja havainnollistettu myös järjestämällä evakkovaellus. Siinäkin Hyytiäisen osuus oli merkittävä. Se oli koko kylän yhteinen, mieliinpainuva tapahtuma, joka kulki museolta seurojentalolle aitoine pukuineen, kulkuvälineineen ja muine varusteineen.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että Hyytiäinen on vuosikymmenten ajan dokumentoinut ja tallentanut eri muodoissa, mm. videoina, Vanjärvellä järjestettyjä tapahtumia ja toimintoja. Hänen keräämänsä kylän asioita koskevien lehtileikkeiden kokoelma on sekin hyvin laaja.

Irman iloinen ja elämänmyönteinen olemus on kylän valopilkku.