Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puuttuvien hampaiden erikoisosaaja – erikoishammasteknikko: ”Yhdenkin hampaan puuttuminen kannattaa hoitaa”

Nummelassa toimivan Onni erikoishammasteknikot Oy:n erikoishammasteknikko Tero Roine kertoo pitäneensä aina käsillään tekemisestä. Työssään hän pääsee tätä taitoa käyttämään ja hiomaan yksityiskohtia pikkutarkasti. Roine suunnittelee ja valmistaa hammasproteeseja.

– Erikoishammasteknikkona voin valmistaa kokohammasproteeseja suoraan asiakkaille sekä osahammasproteeseja yhteistyössä hammaslääkärin kanssa, Roine selvittää.

Erikoishammasteknikolla on sekä suun terveydenhoidon kliininen koulutus että hammasprotetiikan laaja tekninen osaaminen. Valmistuttuaan hammasteknikoksi tulee työskennellä alalla viisi vuotta ennen kuin voi aloittaa erikoistumisopinnot.

Hammasproteeseja työkseen tekevä Roine kertoo pääosan asiakkaista olevan yli 60-vuotiaita.

– Joskus on jouduttu laittamaan aivan nuorellekin ihmiselle proteesi, mutta yleensä siinä on ollut kyse onnettomuudesta. Joskus taustalla on ollut huumeiden käyttöä tai muuta addiktiota, joka on estänyt suuhygieniasta huolehtimisen.

Roine muistuttaa parodontiitti-bakteerista eli hampaan kiinnityskudosten tulehduksesta, joka saattaa pahimmillaan johtaa hampaiden irtoamiseen.

– Suuhygienia on erityisen tärkeä asia koko elämän ajan. Yhdenkin hampaan puuttuminen kannattaa hoitaa, sillä silloin purentapaine tulee muille hampaille kovemmaksi ja saattaa alkaa rapauttaa näiden hampaiden juuria.

Erikoishammasteknikko on erikoistunut hampaattoman suun purennan kuntouttamiseen ja valmistaa hammasproteesit käsityönä yksilöllisesti alusta loppuun.

– Oikeanlainen proteesi on käyttäjälleen lähes huomaamaton ja se pysyy hyvin suussa.

Vuosi sitten koronaviruksen levittäytyessä Suomeenkin myös erikoishammasteknikon työt vähenivät merkittävästi.

– Tuli pidettyä puolentoistakuukauden kesäloma etuajassa. Onneksi tilanne helpotti ja pystyimme jatkamaan asiakaspalvelua keväällä, Roine sanoo.

Onni erikoishammasteknikot Oy on jatkanut vuonna 1993 perustetun Keskustan hammasteknikot Oy:n liiketoimintaa samoissa tiloissa. Liike siirtyi Onni erikoishammasteknikoille vuonna 2019.

Onni erikoishammasteknikot Oy:n toimitusjohtaja on Saul Maury, joka parhaillaan opiskelee itse erikoishammasteknikoksi Kuopiossa.

– Yrityksessä pienet paikalliset yrittäjät yhdistävät osaamisensa ja ajatus on tuoda palvelu kaikkien saataville ja lähelle, Maury kertoo.

Onni erikoishammasteknikot palvelee Nummelan lisäksi Karkkilassa, Riihimäellä, Nurmijärvellä, Parikkalassa sekä Helsingissä Kalliossa, Malmilla ja Haagassa.