Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätteistä lannoitteita ja biokaasua – biokaasulaitoksen kaupallinen käyttö alkoi

Pääkaupunkiseudun biojätteistä tehdään Gasumin Lohjan Munkkaan jätekeskuksen alueella sijaitsevalla biokaasulaitoksella uusiutuvaa biokaasua liikenteeseen sekä teollisuuteen ja luomulannoitteita maatalouteen.

Laitos käsittelee 60 000 tonnia biohajoavia raaka-aineita, joista tuotetaan vuodessa 40 GWh biokaasua ja 50 000 tonnia luomulannoitteita.

Biokaasu syötetään laitokselta suoraan kaasuverkostoon. Laitos aloitti kaupallisen käyttönsä suunnitelman mukaisesti nyt tammikuussa.

Gasum pyrkii aktiivisesti lisäämään biokaasun tuotantokapasiteettia rakentamalla uusia biokaasulaitoksia ja lisäämällä myös biokaasun hankintaa kumppaneilta.

Lohjan biokaasulaitoksen tuotannossa käytetään raaka-aineena pääkaupunkiseudun biohajoavia jätteitä, jolloin biokaasutuotannon osana jalostetut kierrätysravinteet täyttävät luomulannoitteiden kriteerit.

– On hienoa, että Lohjan biokaasulaitoksemme valmistui suunnitellusti. Laitoksemme edistää kiertotalouden toteutumista pääkaupunkiseudulla, kertoo tiedotteessa Gasumin biokaasuliiketoiminnan johtaja Johan Grön.

– Biokaasun kysyntä kasvaa kaikilla segmenteillä ja etsimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia lisätä tuotantokapasiteettia.

– Kysyntä kierrätysravinteille ja luomulannoitteille on kehittymässä eri teollisuuden aloilla. Tarvitsemme jatkuvasti lisää biohajoavia jätteitä tuotantoomme ja toivommekin, että pääkaupunkiseudun toimijat lähtisivät mukaan edistämään kiertotaloutta osallistumalla ketjuun, Grön toteaa.

Laitoksella käsitellään vuodessa noin 60 000 tonnia biomassoja, tuotetaan 40 GWh uusiutuvaa biokaasua vuodessa, joka vastaa 100 raskaan liikenteen ajoneuvon tai 4 000 henkilöauton vuotuista polttoaineenkulutusta.

Laitoksella tuotetaan myös noin 50 000 tonnia luomulannoitteita maatalouteen.

– Meillä Rosk’n Rollissa pyritään luomaan kiertotalouden keskuksia, joihin alan toimijoiden on helppo sijoittua ja investoida materiaali- ja ravinnekiertoa edistäviä laitoksia. Gasumin laitos on erinomainen esimerkki tästä, kertoo Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja Vesa Heikkonen.