Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä – Vihdin Reko jatkaa kasvuaan

Lähiruoka ja eettisesti tuotettu ruoka kiinnostaa yhä enemmän. Vihdin Rekon jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti, ja jäseniä on jo yli 2 900.

Rekon ruokatilaukset tehdään Facebook-ryhmässä, ja tilaukset noudetaan tuottajilta joka toinen torstai Nummelan Prisman yläparkkikselta. Vihdin Reko on perustettu syksyllä 2014.

Reko tulee sanoista Rejält Konsum eli reilua kuluttamista. Rekon idea on yksinkertainen: asiakkaille tarjotaan mahdollisuus hankkia ruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Tavoitteena on edistää pientuottajien eettisesti tuotetun, puhtaan lähiruoan kysyntää ja tuotantoa. Mukana onkin useita luomutuottajia sekä vihtiläisiä tuottajia.

Tavoitteena on myös avoimuus ja läpinäkyvyys – tuottajalla on velvollisuus kertoa asiakkaille tuotannostaan. Rekoon liittyminen on maksutonta, ja asiakas päättää, milloin osallistuu tilaukseen, eli jokaisella kerralla ei tarvitse tilata. Sama koskee myös myyjiä. Toiminta on vapaaehtoista, mutta toki toivotaan, että ryhmän jäsenet ovat aktiivisia.

Myös tuottajien määrä on lisääntynyt, ja nyt tuottajalistalla on liki sata tuottajaa. Yleensä joka jaossa on mukana tuotteita 20–30 tuottajalta. Osa tuottajista on mukana joka jaossa, toiset kerran kuussa, jotkut harvemmin ja muutama vain jokusen kerran vuodessa.

Tuotevalikoimakin on vuosien mittaan laajentunut. Lihaa, makkaroita, kalaa, kasviksia, kananmunia, marjoja, hunajaa ja monenlaisia viljatuotteita on runsaasti, ja niiden menekkikin on hyvä.

Viime vuosina tarjolle on tullut myös eksoottisempia makuja, kuten arancineja, gnoccheja, maa-artisokkapihvejä, bataattisämpylöitä, chipoja ja inkoon perunapuuroa. Myös valmisruokia ja gluteenittomia tuotteita on aiempaa enemmän.

Tilaukset tehdään Facebook-ryhmässä. Tilaaminen on helppoa: Noin viikkoa ennen jakoa tuottaja ilmoittaa ryhmän myynti-ilmoituksessaan, mitä on myymässä, tuotteen hinnan, maksutavan sekä milloin tilaus sulkeutuu. Asiakkaat kommentoivat myynti-ilmoitukseen, mitä ostavat ja kuinka paljon. Tuotteet maksetaan paikan päällä, jakopäivänä.

Jakotapahtuma on joka toinen viikko, parittomien viikkojen torstaisin klo 18.30 - 18.50, Prisman yläparkkiksella osoitteessa Naaranpajuntie1. Jakoaika on aika lyhyt, joten jonoja syntyy helposti. Korona-aikana ihmisiäkin onkin muistutettu turvaväleistä. Järjestäjät toivovat väen pitävän etäisyyttä toisiinsa jatkossakin, jotta jako olisi turvallinen.

Reko-ryhmää ylläpidetään talkoovoimin ja aika pienellä porukalla. Ylläpitäjinä toimivat Aija Laaksonen, Sari Metsäkivi, Jari Lydén, Mirkka Ahonala ja Aulikki Raita.

Ylläpitäjät mm. päivittävät sivuille tietoja tuottajista, valvovat, että ryhmän sääntöjä noudatetaan, markkinoivat ja vastaavat jäsenten kysymyksiin. He myös varmistavat, ettei ryhmään tule häiriöprofiileja, ja tämän vuoksi kaikki jäsenpyynnöt hyväksyy ylläpitäjä. Kaverin kutsusta ryhmään ei voi liittyä.