Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus käsittelee valituksia Vihdin seurakuntatalosta tehdyistä päätöksistä

Vihdin kirkonkylässä jo pidempään tyhjillään olleen seurakuntatalon kohtaloa käsitellään Helsingin hallinto-oikeudessa, sillä Pekka Viljanen ja Pertti Sistonen tekivät valitukset kirkkovaltuuston syyskuisesta päätöksestä.

Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi lausuntoja, joiden mukaan Viljasen ja Sistosen valitukset pitäisi hylätä kaikilta osin.

Lausunto Viljasen valitukseen ei ollut yksimielinen, sillä neuvostossa asiaan jätti eriävän mielipiteen Anne Saario.

Kirkkovaltuusto päätti syyskuun kokouksessa tarjousten hylkäämisen lisäksi luopua kirkonkylän seurakuntatalon saneerauksesta.

Kirkkoneuvostossa käsiteltiin tiistaina hallinto-oikeudelle Viljasen ja Sistosen tekemien valitusten johdosta annettavia lausuntoja.

Viljanen on vaatinut, että hallinto-oikeus kumoaa kirkkovaltuuston päätöksen siltä osin kuin päätös koskee seurakuntatalon saneerauksesta luopumista ja palauttaa asian kirkkovaltuustolle uudelleen käsiteltäväksi.

Viljasen mielestä päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä.

Sistosen valituksen sisältö on samansuuntainen. Sistosen valituksen perusteluissa todetaan myös, että päätös oli lainvastainen.

Valtuuston hyväksyttäväksi menevien lausuntoesitysten mukaan valmisteilla olevasta asiasta ei voi tehdä kirkollisvalitusta.

Neuvosto valmisteli samalla vastineet siltä varalta, että hallinto-oikeus katsoo kirkkovaltuustossa tehdyn päätöksen kirkkolain perusteella valituskelpoiseksi.

Lausuntojen mukaan kirkkovaltuuston päätös ei syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä ole muutenkaan lainvastainen.

Hallintojohtaja Tapio Yliluoman valmistelemien lausuntojen mukaan kirkkovaltuuston syyskuisessa kokouksessa käytettiin keskustelussa runsaasti puheenvuoroja.

Keskustelussa nousi esille monta toisistaan poikkeavaa tai samankaltaista esitystä.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja keskeytti kokouksen neuvottelutauon ajaksi.

Neuvottelutauon jälkeen muotoiltiin vastaesitys, josta äänestettiin.

Lausuntojen mukaan puheenjohtaja varmisti useaan otteeseen ennen äänestystä, että oliko vastaesitys juuri sellainen, josta haluttiin äänestää.

Kirkkovaltuuston käsiteltäväksi menevien lausuntoesitysten mukaan yksikään kirkkovaltuuston jäsen ei vastustanut äänestysmenettelyä.

Lausuntojen mukaan väitteet äänestysmenettelyn virheellisyydestä ovat syntynyt kokouksen jälkeen.

Esityksenä on, että hallinto-oikeus toteaisi seurakuntatalon asian käsittelyn olleen kirkkovaltuuston kokouksessa lainmukainen ja hylkäisi kaikilta osin Pekka Viljasen ja Pertti Sistosen vaatimukset.

Hallinto-oikeudelle valmistellun lausunnon mukaan Vihdin seurakunnalla oli aito tahtotila korjata kirkonkylän seurakuntatalo.

Kirkkovaltuusto päätti syyskuun kokouksessa, että yhtään tarjousta ei hyväksytä. Tästä valtuusto oli yksimielinen.

Halvin tarjous oli noin 3,7 miljoonaa euroa. Tarjous oli noin miljoona euroa kustannusarviota korkeampi.

Äänestys syyskuisessa kirkkovaltuuston kokouksessa käytiin lausunnon mukaan siitä, että teetetäänkö vielä uudet korjaussuunnitelmat ja kilpailutus seurakuntatalon korjaamisesta.

Äänestyksen tulos oli, että näitä suunnitelmia ei tehdä.

Seurakuntatalon mahdollinen purkaminen tai myyminen tulevat kirkkoneuvoston ja valtuuston käsiteltäväksi sen jälkeen kun selvitetään, onko taloa kaavamääräyksen mukaan mahdollista purkaa tai myydä.