Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irma Hyytiäinen on vuoden vanjärveläinen

Tunnustus: Koululaisten tekemän patsaan sai koulun kummi ja kyläaktiivi.

Jo neljättä kertaa palkittiin vuoden vanjärveläinen Hjalmar-patsaalla. Vuoden 2020kunnianosoitus annettiin vuosikymmeniä kylää uskollisesti palvelleelle Irma Hyytiäiselle.

Muutama vuosi sitten koululaiset tekivät savitöinä kukin omanlaisensa Hjalmar-patsaan jaettavaksi vuosittain valittavalle vuoden vanjärveläiselle. Nimensä pysti sai 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Vanjärven kartanoa hallinneen kamariherra Hjalmar Linderin mukaan. Hjalmar Linder myös rakennutti vuonna 1902 kylän ensimmäisen kansakoulun.

Irma Hyytiäinen tuli Vanjärvelle evakkona. Hän oli vielä pieni lapsi, kun perhe joutui jättämään kotinsa Karjalassa. Aikuisikänsä hän on viettänyt pientilallisen elämää Vanjärvellä. Hän on ollut, ja on edelleen, aktiivinen kyläläinen, joka on tehnyt paljon kylän hyvinvoinnin hyväksi. Iloisen ja valoisan elämänasenteen omaava Irma Hyytiäinen vaalii innokkaasti karjalaisia perinteitä. Monelle kyläläiselle on tuttu myös hänen legendaarinen ruisleipänsä, jonka juuri on tuotu aikanaan Karjalasta.

Koulu ja lapset ovat aina olleet lähellä Irma Hyytiäisen sydäntä, ja hän on toiminut vuosikymmeniä koulun kummina. Koululaisille on tuttu myös Irma Hyytiäisen pihapiirissä toimiva ja hänen perustamansa museo, jossa on kattava kokoelma, lahjoituksinakin saatua, paikallista esineistöä. Menneitä tapahtumia ja karjalaisten kohtaloa on muisteltu ja havainnollistettu myös järjestämällä evakkovaellus.

Irma Hyytiäinen on vuosikymmenten ajan myös dokumentoinut ja tallentanut eri muodoissa, mm. videoina, Vanjärvellä järjestettyjä tapahtumia ja toimintoja. Hänen keräämänsä kylän asioita koskevien lehtileikkeiden kokoelma on sekin hyvin laaja.