Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Jokikunnalle saa rakentaa omakotitalon – "On surullista, jos pitää odotella kylien osayleiskaavoja"

Kaavoitus- ja tekninen lautakunta on äänin 5–4 sitä mieltä, että Jokikunnalle Saunamäki 55:een voi rakentaa omakotitalon. Rakennuspaikka sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä kyläkoulusta. Tontilla on pieni tekolampi.

Elinvoimajohtaja ei myöntänyt talohankkeelle poikkeamislupaa, ja luvan hakija teki tästä oikaisuvaatimuksen. Lautakunta hyväksyi oikaisuvaatimuksen ja kumosi elinvoimajohtajan kielteisen poikkeamispäätöksen. Tätä esitti Pasi Saario (kesk.) Samppa Granlundin (ps.) kannattamana, ja äänestyksessä samaa mieltä olivat myös Tiina Kontio (kesk.), Jaana Mäntyvaara (kok.) ja Paavo Säiläkivi (kok.). Varajäsen Granlund oli Vesa Honkavaaran tilalla, varajäsen Säiläkivi Markku Pietilän tilalla.

Esittelijän pohjaehdotusta eli oikaisuvaatimuksen hylkäämistä kannattivat puheenjohtaja Mike von Wehrt (kok.), varapuheenjohtaja Pentti Pulkkinen (sd.), Liisa Ikonen (vihr.) ja Päivi Ruostesaari-Solja (sd.).

Eriävän mielipiteensä lautakunnan päätökseen jättivät elinvoimajohtaja Petra Ståhl ja jäsen Ruostesaari-Solja.

Elinvoimajohtajan kielteisen poikkeamispäätöksen taustalla oli muun muassa emätilatarkastelu –  vuoden 1959 tilanteeseen perustuva maanomistajien tasapuolisen kohtelun periaate – joka on tullut liiankin tutuksi Vihdin haja-asutusalueilla. Vihdin kunnan maaseuturakentamiseen on laadittu uudet periaatteet, jotka kunnanhallitus hyväksyi marraskuussa. Nyt niistä odotellaan lausuntoja eri tahoilta, esimerkiksi Uudenmaan liitolta ja Ely-keskukselta.

– Tästä on väännetty koko valtuustokausi. Iso osa päättäjistä haluaa nuorentaa emätilatarkastelun poikkileikkausvuotta vuoteen 2000, mikä lisäisi emätilojen rakennusoikeutta, toteaa Pasi Saario.

– On surullista, jos pitää odotella kylien osayleiskaavoja, joihin voi mennä vuosia. Ei voi jäädä odottelemaan, vaan jokainen maalle haluava on käsiteltävä erikseen! Vihdin momentum on nyt, kun koronakin lisää kiinnostusta maallemuuttoon, painottaa Saario.