Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdillä riittää kirittävää verovertailussa – keskituloinen pariskunta maksaa yli 2000 euroa enemmän kuin Espoossa

Läntisen Uudenmaan kunnat pärjäävät melko heikosti Veronmaksajien Keskusliiton ekonomisti Janne Kalluisen laatimassa keskituloisten palkansaajien alkanutta vuotta koskevassa tuloverovertailussa.

Vihti ja Lohja ovat tutkimuksessa valtakunnallisesti kohtuullisesti tasatuloksella sijan 50 tienoilla eli niitä kevyemmin verottavia kuntia on 49. Sijoitus on kehnompi, jos sitä vertaa Uudenmaan sisällä, jossa kevyemmin verottavia kuntia on peräti 14.

Jo perinteiseen tapaan parhaiten vertailussa pärjää Uudellamaalla ja myös valtakunnallisesti Kauniainen, jossa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja 22 034 euroa. Toisena tulee Espoo, jossa vastaava verojen ja maksujen määrä on 22 717 euroa.

Sekä Vihdissä että Lohjalla samaiset keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja kertaluonteisia maksuja 24 768 euroa eli 2 051 euroa enemmän kuin Espoossa. Kuukaudessa merkitys on runsaat 170 euroa.

Selkein selittävä tekijä on kunnallisvero. Espoossa tuloveroprosentti on 18,00 ja Lohjalla 20,50, mutta myös kirkollisveroprosentti tuo eroja kuntien välille.

Läntisellä Uudellamaalla pärjää Raasepori, jossa keskituloisen esimerkkiparin maksut ovat 25 862 euroa. Eroa on siis Lohjaan ja Vihtiinkin runsaat 1 000 euroa ja Espooseen 3 145 euroa.

Selkein selittävä tekijä on kunnallisvero.

Hieman paremmin pärjäävät Siuntio ja varsinkin Inkoo. Inkoossa esimerkkiparin maksut ovat vuodessa 25 110 euroa ja Siuntiossa 25 589 euroa.

Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

Veronmaksajien selvityksessä vertailtiin kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa.

– Tuloveroprosenttiaan vuodelle 2021 nostaneita kuntia oli Suomessa 39, joka on toistaiseksi pienin lukumäärä tällä vuosituhannella. Kuntien verotulot kehittyivät vuonna 2020 koronasta huolimatta paremmin kuin viime keväänä ehdittiin kenties pelätä, Kalluinen toteaa Veronmaksajain tiedotteessa.

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänä vuonna 23,50, jota sovelletaan Halsualla.

Alinta tuloveroprosenttia 17,00 noudattaa jälleen Kauniainen.

Laskelmassa puolisot ansaitsevat 37 735,8 ja 45 084,9 euroa vuodessa, eli kotitalouden vuositulot yhteensä ovat 82 821 euroa.

Tulot perustuvat Tilastokeskuksen tilastoon naisten ja miesten vuoden 2019 mediaanipalkoista, joita on korotettu arvioidun ansiotason nousun mukaan.

Vertailu sisältää kunnallis- ja kirkollisveron sekä valtionveron, yleisradioveron ja sosiaalivakuutusmaksut.

Laskelma ei sisällä kiinteistöveroa.