Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt pääsee harrastamaan – Seurojen toive: ”Vihtiin liikuntaseurojen yhteinen elin”

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen pandemiatyöryhmä päätyi tiistaina suosittelemaan alle 20-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan vapauttamista.

Vihdin sisälajiseurojen puheenjohtajat Vilepan puheenjohtaja Kristiina Helminen, Vihti-Gymin puheenjohtaja Roosa Järventausta ja Vihdin Salisusien junioripäällikkö ja seuran hallituksen jäsen Miika Peräkylä kirjoittivat aiemmin Vihdin kunnalle avoimen kirjeen, jossa he toivat esiin huolensa lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoittamisesta.

Kirjeessä oli lisäksi konkreettisia ratkaisuehdotuksia turvallisen harjoittelun mahdollistamiselle ja toive, että kunta kävisi seurojen kanssa keskustelua aiheesta.

Puheenjohtajat eivät saaneet kirjeeseen kunnalta vastausta, mutta nyt lasten ja nuorten harrastustoimintaa ollaan Karviaisen suosituksen mukaan avaamassa Vihdissä ja Karkkilassa.

Vihdin kunta lähti heti Karviaisen suosituksen jälkeen valmistelemaan liikunta- ja harrastustilojen avaamista alle 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnalle. Osa tiloista avataan jo perjantaina. Seuroja tiedotetaan erikseen tilojen käyttöön liittyvistä turvallisuusohjeista ja muista käytännöistä.

Sisäliikuntapaikkojen ollessa suljettuina seurat ovat harjoitelleet jonkin verran ulkona ja tarjonneet lapsille ja nuorille ohjeistusta omatoimitreenien pitämiseen.

– Kun on kyse joukkuelajista kuten salibandy, on itsenäinen harjoittelu eli esimerkiksi pallon kanssa yksin kikkailu aika kaukana lajin perusolemuksesta, Peräkylä toteaa.

– Jonkun kerran olemme pelanneet ulkona hankifutista, mutta se on hauskaa kerran-kaksi, eikä oikein motivoi junnuja sen pidemmälle.

Järventausta kertoo, että Vihti-Gymin kilparyhmät ovat harjoitelleet jonkin verran ulkona ja muut ryhmät ovat pitäneet treenejä etäyhteyden välityksellä.

Seurojen kirjoittamassa kirjeessä todettiin esimerkiksi, että suurimmassa osassa Vihdin kunnan halleista voidaan järjestää kaksi eri sisäänkäyntiä ja kaksi eri uloskäyntiä.

– Kenttä voidaan jakaa verholla, jotta ryhmät eivät ole kontaktissa. Pienryhmiä voitaisiin jakaa myös esimerkiksi koulujen, luokkien, asuinpaikkojen mukaan, jotta tartuntojen leviämisriski olisi mahdollisimman pieni, kirjeessä sanotaan.

Sisälajien seurojen toiveet kunnalle ovat olleet, että alle 20-vuotiaiden harjoittelu voitaisiin aloittaa turvallisuusohjeet huomioiden. Seurat ovat lisäksi toivoneet, että kunta loisi yhteisen elimen, johon kutsutaan kaikki kunnan liikuntaseurat.

– Tämä ryhmä tapaisi esimerkiksi muutaman kerran vuodessa ja korona-aikana kerran kuussa, seurojen puheenjohtajat ehdottavat.

Tällä elimellä olisi mahdollisuus vaatia ja vaikuttaa Vihdin kunnan liikuntapolitiikkaan.

– Kunta tekee arvovalinnan siitä, että lasten harjoittelu ja liikunta on tärkeämpää kuin aikuisten, jolloin koronaohjeita luotaessa lasten liikkuminen vapautuisi ennen kuin aikuisten liikunta.

Seurat myös toivovat, että kunta nimittäisi työntekijän, jonka vastuulla on kommunikoida seurojen kanssa ja joka yhdessä seurojen kanssa varmistuu riittävistä toimista ja joka valvoo toimien toteutumista.