Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilon ja surun tarinoita kankaalla – Minkart-ikkunagalleriassa esillä tekstiilitaidetta

Sumuinen aamumaisema lossia odottamassa. Sureva tyttö. Heinikossa pörräävät hyönteiset.

– Toivon, että ihmiset miettivät tarinoita näissä töissä ja omassa elämässään: löytyykö samankaltaisuuksia tai eroavaisuuksia, taiteilija Riikka Viinikanoja sanoo. Hänen tekstiilitaiteen näyttelynsä on esillä Minkart-ikkunagalleriassa. Värikkäissä teoksissa näkee muun muassa luonnon moninaisuutta ja naishahmoja.

– Kankaisiin on tullut luontevasti ihmishahmoja, maalaamalla en ole saanut ihmistä kuvattua. Eri tekniikoilla teen erilaisia aiheita, Viinikanoja pohtii.

Kuopiolainen Riikka Viinikanoja on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 1997 silloisesta Imatran taideoppilaitoksesta. Siitä lähtien hän on toiminut ammattitaiteilijana.

Alkuun Viinikanoja teki maalauksia, joissa hän kuvasi ensin asetelmia ja seuraavaksi abstrakteja luontoaiheita. Edelleenkin maalaaminen on hänen tavallisin työskentelytapansa, mutta jo toistakymmentä vuotta sitten mukaan hiipi myös tekstiilitaide.

Viinikanoja kertoo ryhtyneensä lastensa syntymien jälkeen tekemään näille tekstiilitöitä: esimerkiksi kankaisen vauvakirjan ja maton.

Tekstiileistä alkoi tulla myös taidetta: ensin kankaisia luonnoskirjoja ja sitten pikkuhiljaa seinäkuvia ja tekstiilitaideteoksia.

– Aina haluan oppia uutta, Viinikanoja toteaa ja kertoo kokeilevansa seuraavaksi kuvakudonnaisten tekemistä.

Hän huomauttaa, että eri tekniikat tuovat tekemiseen pientä haastetta. Tekniikoiden, teosten koon ja aiheiden vaihtelu myös ruokkii tekemistä.

Minkart-ikkunagalleriassa esillä on nimenomaan Viinikanojan tekstiilitaidetta. Työt ovat valmistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Ainahan sitä näyttelyssä mielellään esittelisi uusimpia töitään, jotka nyt minulla olisivat isoja öljymaalauksia, Viinikanoja toteaa.

Isokokoisten maalausten kuljettaminen Kuopiosta Vihtiin olisi kuitenkin ollut hankalaa ja kallista, joten käytännön syistä Viinikanoja päätyi tekstiilitöihin.

Viinikanoja kertoo, että monet Minkart-ikkunagalleriassa esillä olevista töistä on alkujaan tehty johonkin tiettyyn näyttelyyn. Useissa onkin sitä kautta määrittynyt teema.

Viinikanoja kertoo lähtevänsä liikkeelle aiheesta. Sitten hän penkoo tilkkusäkkejään, joita on varastossa ”hirveä määrä”.

– En osaa sanoa ei, kun kaverit niitä tarjoavat, taiteilija nauraa. Säkit ovatkin ehtymätön aarreaitta.

– On mahtavaa lähteä etsimään niistä juuri niitä kankaita, jotka puhuttelevat.

Viinikanoja kertoo tekevänsä mielellään värikkäitä töitä ja viehättyvänsä erilaisista tekstiiliyhdistelmistä.

Värikkyyden lisäksi hänen töilleen tavallista on suuri koko.

– Olen mieltynyt isompaan; on siinä tiettyä fyysisyyttä ja tekemisen meininkiä, Viinikanoja toteaa. Joitakin tekstiilitöitään Viinikanoja ei voinutkaan Vihtiin tuoda juuri koon takia: ne olisivat olleet ikkunagallerian tilaan liian suuria.

Oman taiteen tekemisen lisäksi Viinikanoja opettaa useissa paikoissa. Kuvataiteilijan tutkinnon lisäksi hänellä on sanataideohjaajan pätevyys.

Riikka Viinikanojan tekstiilitaiteen näyttely Taru neidon arjesta on esillä Minkart-ikkunagalleriassa 7.3. saakka. Ikkunagalleria sijaitsee kirkonkylässä, osoitteessa Niuhalanraitti 23, Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunoissa.