
Vihdin kunnan uusi, nykyisestä supistettu joukkoliikenteen palvelulupaus tulee voimaan 1.8. 2021, näillä näkymin enintään kahdeksi vuodeksi.
Kunnanvaltuusto nimittäin päätti, että palvelulupausta arvioidaan uudelleen jo alkuvuonna 2022, kun koronan vaikutukset joukkoliikenteeseen ovat tarkentuneet.
– Siinä yhteydessä uusi valtuusto arvioi uudelleen myös sen, mikä on Vihdin joukkoliikenteen järjestämistapa, eli käytännössä järjestetäänkö Vihdin joukkoliikenne Ely-keskus- vai HSL-vetoisesti, painotti valtuutettu Sari Metsäkivi Keskustan ryhmäpuheenvuorossa. HSL on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä.
Valtuusto hyväksyi joukkoliikenteen uuden palvelulupauksen maanantain kokouksessaan. Yksi äänestys käytiin, mutta esitetty muutos ei mennyt läpi.
Joukkoliikenteen palvelulupaus on kuvaus niistä minimiyhteyksistä, joihin kuntalaiset voivat perustaa arkiliikkumisensa – esimerkiksi koulu- ja työmatkat – Nummelasta, kirkonkylästä, Ojakkalasta ja Otalammelta Helsinkiin, muista taajamista ja kylistä Nummelaan sekä Nummelasta Lohjalle. Nummela–Helsinki -vuorovälit pitenevät ja vuorot harvenevat. Kirkolta, Ojakkalasta ja Otalammelta taataan vuorot Helsinkiin arkisin aamulla kello 6 ja 7 sekä paluuvuorot kello 16 ja 17.
Vihdin kunnan edellinen joukkoliikenteen palvelulupaus ehti olla käytössä runsaan puoli vuotta, mutta sitten korona muutti kaiken: matkustajamäärät romahtivat ja siten myös markkinaehtoisten bussivuorojen määrä putosi.
Ei ole järkeä maksaa tyhjänä tai lähes tyhjänä kulkevista vuoroista, joten palvelulupaustakin on muutettava.
Sari Metsäkivi, kunnanvaltuutettu (kesk.)
Vihdin uusi palvelulupaus on tehty matkustaja- ja muiden tilastojen pohjalta. Lupaus kattaa vain matkustajamääriltään tarpeelliset vuorot ja oleelliset kuntakeskusten väliset vuorot – sekä liityntäpysäköinnin kehittämisen. Kylien koululaisyhteydet palvelevat edelleen osittain myös työmatkalaisia.
Valtuustossa joukkoliikenteen uudesta palvelulupauksesta käytettiin kuusi puheenvuoroa. Kokoomus-RKP:n ryhmäpuheenvuorossa Arja Uusitalo (kok.) totesi, että monia harmittaa suorien Nummela-Helsinki -vuorojen loppuminen lähes kokonaan.
– Suosituimmat vuorot ovat vähän liiankin täynnä. Kukaan ei tiedä, mihin tilanne asettuu, hän sanoi.
Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Sari Metsäkivi piti harmillisena, että kylien kutsulinjavuorot eivät päässeet kunnolla vauhtiin, koska tarkastelujakso jäi niin lyhyeksi. Kutsulinjapalveluja on kehitettävä silti edelleen.
– On ilahduttavaa, että taannoinen valtuustoaloitteemme antoi kimmokkeen Otalampi–Myyrmäki -yhteyden kokeilulle, joka toisi pari lisävuoroa kirkonkylän, Olkkalan, Siippoon, Otalammen ja Helsingin välille. Kunnanhallitus päätti Myyrmäen yhteyden kilpailuttamisesta viime viikon kokouksessaan. Jos uusi yhteys toteutuu, toivottavasti kirkonkyläläiset, olkkalalaiset, siippolaiset ja otalampelaiset ottavat sen omakseen, sillä se pysyy vain, jos sillä on riittävästi käyttäjiä. Myös kunnan on tiedotettava ja markkinoitava yhteyttä vahvasti.
Sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa Olli Ikonen antoi sarkasmilla maustettua kritiikkiä joukkoliikenteen nykyiselle järjestämiselle Vihdissä:
– Onneksi virkajohto on nyt todennut, ettei tässä järjestämistavassa ole mitään järkeä. Järjestämistavan tullessa käsittelyyn saamme nähdä mitä mieltä uusi valtuusto on asiasta.
– Nykyinen "maksa, kokeile ja hylkää ja maksa silti" -malli ei johda julkisen liikenteen kehitykseen eikä vaaranna työsuhdeautoilijoiden veroetuja. Kuulemma sillä tuotetaan tehokkaasti julkista liikennettä. Kuntalaiset eivät tosin ole tainneet kehitystä huomata.
– Nyt haikaillaan yhteistä lipputuotetta Hangon ja Raaseporin kanssa läntiselle Uudellemaalle. Se saataisiin kai halvalla toteutettua. Siellähän se vihtiläinen töissä käy, Raaseporissa? hämmästeli Ikonen.
– Vihdin sosialidemokraatit pitävät äärimmäisen surullisena, ettei Vihdissä ymmärretä julkisen liikenteen merkitystä kilpailukyvylle ja varsinkaan kuntalaistemme hyvinvoinnille. Vaadimme, että kuntamme joukkoliikennettä kehitetään määrätietoisesti, pitkäjänteisesti ja rationaalisesti.
Valtuusto äänesti joukkoliikenteen palvelulupauksesta Otalammen osalta: demarien valtuustoryhmän puolesta Olli Ikonen teki muutosesityksen, että Ojakkalan ja Hiidenrannan lisäksi myös Otalammelta pääsisi lupauksen mukaan Nummelaan arkisin aamulla kello 7 ja 8, ja iltapäivisin olisi paluuvuorot kello 16 ja 17.
Kunnanhallituksen pohjaesitys kuitenkin voitti äänin 26–16, eikä Otalampea lisätty.
Demarien kannalla olivat myös Vihreät ja Vasemmistoliitto. Kunnanhallituksen pohjaesitystä (jaa) kannattivat Kokoomus-RKP, Keskusta ja Perussuomalaiset. Valtuutettu Päivi Åhlgrenin (kd.) jaa-ääntä ei hyväksytty, koska etäyhteydessä ei valtuutetun ääni kuulunut.