Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin yläkoulujen opinto-ohjaajat: ”Toivotaan nuorten tekevän harkittuja ratkaisuja” – yhteishaku käynnistyy uudenlaisessa tilanteessa

Oppivelvollisuus laajenee elokuusta alkaen. Enää oppivelvollisuus ei pääty peruskouluun vaan koskee myös toisen asteen opintoja, jotka ovat tästä lähtien maksuttomia. Oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen.

Ensimmäiset nuoret, joita uudistus koskee, ovat päättämässä peruskoulunsa tänä keväänä.

Vihdin yläkoulujen opinto-ohjaajat ovat huolissaan siitä, millaiset valmiudet nuorilla on hakea opintoihin koronan takia poikkeuksellisen vuoden jälkeen.

– Ollaan eletty poikkeusoloissa. Juuri mikään ei ole mennyt niin kuin aikaisemmin, Vihdin yläkoulujen opinto-ohjaajat Maijaliisa Mertanen, Airi Sundvall-Huhtinen, Ida Kauppinen, Sanna Siilola ja Sari Marttila-Ojala sanovat.

Opinto-ohjausta järjestettiin keväällä etäopetuksena. Tet-jaksot peruuntuivat viime keväältä ja tältä talvelta. Samoin ovat peruuntuneet vierailumahdollisuudet oppilaitoksissa eikä niistäkään ole saatu vierailijoita yläkouluille.

– Nyt nuoret joutuvat tekemään pitkälti mielikuvien pohjalta päätökset. Se on hurjaa.

Myös toisen asteen koulutuksessa jaetaan opojen huoli.

Luksia sai kuitenkin järjestettyä koulutustarjontaansa esittelevän Luksia On The Road -kiertueen kaikkien yläkoulujen pihaan. Vihdin lukio on tehnyt esittelyvideon opiskelusta koulussa. Kanneljärven opistolla on puolestaan pidetty avoimia ovia virtuaalisesti.

– Missään nimessä ne eivät korvaa aitoa kokemusta siitä, että pääsee fyysisesti oppilaitoksiin tutustumaan ja kyselemään, Kanneljärven Opisto koulutusjohtaja Inka Kangaskoski toteaa.

Kanneljärvellä voi opiskella kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon, mutta sen lisäksi siellä on peruskoulun päättäville tarjolla ns. nivelvaiheen koulutusta. Toisen asteen oppilaitoksia ovat lukio ja ammattikoulu – mutta niihin siirtymistä voi edeltää jatko-opintoihin ohjaava nivelvaiheen koulutus.

Kanneljärvellä on peruskoulun päättötodistuksen arvosanojen korottamiseen tähtäävä 10-luokka ja syksyllä alkaa uutena Ota koppi osaamisesta -koulutus. Kansanopistoille on annettu uusi tehtävä tarjota toisen asteen opintoihin valmentavaa koulutusta oppivelvollisille. Kansanopistovuosi on vuoden mittainen.

– Ota koppi osaamisesta -koulutuksessa tehdään oman henkilökohtaisen ohjaajan kanssa oppimispolku ja mietitään, miten selätetään haasteita, Kangaskoski kertoo.

Nivelvaiheen koulutusta on myös Luksian järjestämä, ammatilliseen koulutukseen valmentava Valma-koulutus. Luksialla on Nummelassa yksi, korkeintaan kahdenkymmenen hengen opintoryhmä.

Valmaa luotsaava Tarja Brinkas kertoo, että koulutuksen tavoitteena on vahvistaa opiskeluvalmiuksia ja elämänhallintaa. Hänestä tärkeää on, että Valmassa pääsee tutustumaan työelämään ja suorittamaan aineita tai osatutkintoja.

Valma on ensi kertaa nyt mukana yhteishaussa.

– Valmaan on edelleen myös jatkuva haku: Valmaan voi hakeutua ympäri vuoden, Brinkas lisää.

– Nivelvaiheen opinnot voittavat lisää aikaa ja voivat olla nyt tosi tärkeitä, yläkoulun opo Airi Sundvall-Huhtinen neuvoo ysiluokkalaisia, joita mietityttää jatkopolku. Hän jatkaa: – Toivotaan nuorten tekevän harkittuja ratkaisuja. Ei ole kiire mihinkään.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen sekä nivelvaiheen koulutusten yhteishaku 23.2.-23.3.