Haku koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan lukuvuodelle 2021-2022 on ajalla 4.3.- 25.3.2021. Hakuaika on yhtenäinen sekä Vihdin kunnan että Vihdin seurakunnan iltapäivätoimintaan. Kunta tekee iltapäivätoiminnan järjestämisen osalta yhteistyötä Vihdin seurakunnan kanssa. Koulunsa aloittavien kokonaismäärä on Vihdissä tämänhetkisen tiedon mukaan noin 365 oppilasta.
– Seurakunnan järjestämä toiminta on koettu niin vihtiläisten perheiden kuin kunnan sivistyspalvelujen näkökulmasta hyvin tärkeäksi palveluksi, kertoo pedagoginen sihteeri Hanna Arvilommi Vihdin kunnasta.
Kunnassa iltapäivätoimintaa järjestetään Huhmarnummen, Kuoppanummen, Nummelan/Nummela skolan, Ojakkalan, Otalammen ja Pappilanpellon kouluilla. Vihdin seurakunnalla on kuluvalla kaudella iltapäiväkerhotoimintaa kolmessa toimipisteessä: Vihdin kirkonkylässä Pappilassa, Nummelan seurakuntakeskuksessa ja Ojakkalassa seurakunnan kerhotilassa.
Kunnan iltapäivätoimintaan osallistui syksyllä 171 oppilasta, joista ykkösluokkalaisia on 151, kakkosluokkalaisia 20 ja 3-9 -luokkalaisia erityisen tuen oppilaita 17.
Seurakunnan iltapäivätoiminnassa lapsia on mukana noin 70 neljässä eri ryhmässä.
– Syksyllä alkavalle kaudelle olemme suunnitelleet ryhmiä samoihin toimipisteisiin, yhteensä 3-4 ryhmää. Koululaisten iltapäiväkerhojen toiminta on suunnattu ensisijaisesti ekaluokkalaisille. He tarvitsevat paljon tukea ja huolenpitoa lyhyiden koulupäivien jälkeen. Tokaluokkalaisia otetaan toimintaan mukaan, jos ryhmiin jää tilaa ja työntekijäresurssit antavat myöten, kertoo varhaiskasvatuksen ohjaaja ja työnohjaaja Hanna Suhonen Vihdin seurakunnasta.
Tämän lukuvuoden aikana paikkatilanne on elänyt kunnassa tavanomaista enemmän lähinnä koronapandemiatilanteesta johtuen. Oppilaita on jäänyt toiminnasta pois kesken lukuvuotta, mutta myös uusia hakijoita on ollut jonkin verran. Vanhempien työtilanteet ovat vaihdelleet, ja moni on jäänyt etätöihin kotiin.
– Nummelan alueella asuu noin puolet kouluun tulevan ikäluokan oppilaista, joka aiheuttaa painetta iltapäivätoimintapaikkojen osalta Nummelan alueen kouluissa. Määrään vaikuttaa myös muuttoliike. Ikäluokan pieneneminen tulee mahdollisesti näkymään iltapäivätoimintaan hakeutuvien määrässä. Hakijoiden määrää on vielä vaikea ennustaa, Hanna Arvilommi jatkaa.
Iltapäivätoiminnan ryhmissä on pääsääntöisesti kaksi ohjaajaa. Osalla kouluista toimii useampi ryhmä, jolloin ohjaajien määrissä on myös vaihtelua, esimerkiksi kehitysvammaisten Pätkis -toiminnassa.
– Kovin pieniä ryhmiä meillä ei ole. Ensisijaisesti huomioimme paikkojen jaossa 1. vuosiluokan oppilaat. Ryhmiin on sijoittunut myös jonkin verran 2. vuosiluokan oppilaita ja esimerkiksi kehitysvammaisten oppilaiden toimintaan lisäksi myös 3.-9. vuosiluokkien oppilaita. Pääsääntöisesti olemme saaneet 1-luokkalaiset hakijat sijoitettua koulujen ja seurakunnan toimintaan. Kakkosluokkalaisia on myös sijoittunut niihin ryhmiin, joissa on ollut tilaa ja mahdollisuus ottaa resurssien puitteissa vastaan, sekä seurakunnan kakkoskerhoon, Hanna Arvilommi sanoo.
Koulukerhotoimintaa on pyritty järjestämään jokaisessa koulussa. Vihdin kunta on saanut hankerahaa Hobby hour -toiminnan järjestämiseen. MLL on tarjonnut pääkirjastossa klubitoimintaa pienille alakoululaisille ja perhepäivähoitajat ovat ottaneet 1-luokkalaisia osapäivähoitoon, jos ryhmissä on ollut tilaa.
- Järjestöjen ja yksityisten tarjoamaa harrastustoimintaa on tarjolla jonkin verran päiväsaikaan. Erilaisille harrastetoiminnoille päiväsaikaan olisi enemmänkin kysyntää, Arvilommi toteaa.
Iltapäiväkerhossa lapset viettävät iltapäivän turvallisten aikuisten ohjauksessa. He tekevät läksyjä, pelaavat, leikkivät ja ulkoilevat. Kerhoissa tarjotaan välipala.
– Kerhopaikkaa kannattaa hakea varsinaisena hakuaikana. Hakuajan jälkeen hakeville paikan järjestäminen ei aina ole helppoa, kun ryhmät on jo muodostettu. Lähetämme perheille tiedon paikasta toukokuun loppuun mennessä, Hanna Suhonen jatkaa.