Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lisää Wirtaa vihtiläisille vanhuksille – Tuovi Siiri Hännisen Säätiön lisäksi myös Uudenmaan liitto lähti rahoittamaan NuPS:n hanketta

Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -projekti jatkuu entisessä laajuudessaan ainakin seuraavat kolme vuotta.

Tämä varmistui lopullisesti tiistaina kun Nummelan Palloseura julkisti, että Tuovi Siiri Hännisen Säätiön rinnalle hanketta tulee rahoittamaan Uudenmaan liitto.

Vuosikustannukset noin sadan ikäihmisen liikuntakyvyn ja hyvinvoinnin lisäämiseksi ovat noin 100 000 euroa. Hanketta jo pitkään rahoittaneen TSH-säätiön osuus tästä on 45 000 euroa.

Vuonna 2014 käynnistyneessä hankkeessa on pystytty liikuttamaan viikoittain noin sataa vihtiläistä ikäihmistä.

– Hankkeessa tuetaan koronasta toipumista vahvistamalla vanhusten omatoimisuutta. Tavanomaisen toiminnan lisäksi hankkeessa otetaan käyttöön uudella tavalla etälaitteita, opetellaan hyödyntämään digitaalisuutta ja aktivoidaan ikäihmisistä vertaisohjaajia, sanoo Uudenmaan liiton suunnittelupäällikkö Ulla-Mari Karhu.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola on erittäin tyytyväinen Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -projektin jatkumisesta.

– Vihdissä oli 75 vuotta täyttäneitä noin tuhat vuonna 2009. Nyt määrä on noin 2 000 ja määrä kasvaa yli kaksinkertaiseksi vuoteen 2040 mennessä, Eerola avasi tulevaisuuden haasteita. Vihdin väestö ikääntyy kahdeksanneksi nopeimmin.

Koronapandemian takia hankkeelle on kunnanjohtajan mielestä tarvetta enemmän kuin koskaan.

Wirtaa vihtiläisille vanhuksille -hanke vie liikunnan kotiin asti ikäihmisille, jotka eivät heikon toimintakykynsä vuoksi voi osallistua kodin ulkopuolisiin kunnan toimintoihin. Käynnit ovat vanhuksille ja Vihdin kunnalle maksuttomia.

– Rahoitus mahdollistaa sen, että voimme liikuttaa ikäihmisiä seuraavat kolme vuotta kahden päätoimisen työntekijän voimin. Tavoitteemme on, että toiminnassa on mukana viikoittain sata vihtiläistä vanhusta, iloitsee NuPS:n kehityspäällikkö Timo Tuomi.

TSH-säätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtinen muistuttaa, että yhteistyöhankkeessa kolmannella sektorilla on vahva toteuttajan rooli, mikä on ainutlaatuista myös valtakunnallisella tasolla.

– Yhteinen tavoitteemme on tukea yksin asuvien vanhusten elämänlaatua, vahvistaa heidän toimintakykyään ja lisätä kotona asumisen mahdollisuuksia.

Karviaisen johtaja Timo Turunen laskeskelee, että jos hankkeen avulla voidaan pidentää vaikkapa 20 vanhuksen kotona asumista vuodella, se säästää tehostetusta palveluasumisesta noin 0,8 miljoonaa euroa tai kotihoidosta noin 0,4 miljoonaa euroa.

– Hyvä lihaskunto ehkäisee myös tapaturmia, kuten liukastumisia ja kaatumisia, joiden hoitokulut voivat nousta satoihin tuhansiin.