Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Nummelan keskustassa on paljon tiivistämisen varaa" – Asemakaavamuutoksia vireille Vihdintiellä

Entisen Nesteen huoltamokiinteistön kaavatyöhön liitetään omakotitontteja. Autokorjaamo häviää katukuvasta tulevaisuudessa.

Vihdin kunnan tavoitteena on tiivistää rakentamista taajamissaan ja saada lisää asukkaita palvelujen ääreen. Erityisesti Nummelassa tähän on maanomistajien halukkuutta ja rakennuttajienkin kiinnostusta.

– Nummelassa on paljon tiivistämisen varaa. Vireillä onkin useita hankkeita. Harmillisesti kynnyksenä saattaa olla pysäköinnin järjestäminen, toteaa asemakaavoitustiimin vetäjä, kaavasuunnittelija Miia Ketonen Vihdin kunnasta.

Monessa asemakaavassa normina on yksi autopaikka yhtä asuntoa tai 75 kerrosneliömetriä kohti. Jotta kaavamuutoksella saadaan riittävästi rakennusoikeutta, autopaikkoja pitäisi sijoittaa maan tai pihakannen alle tai parkkitaloon.

– Nummelassa ei ole oikein päästy näissä eteenpäin. Muutama maanalainen pysäköinti on kyllä vuosien varrella tehty.

Kunnanhallitus hyväksyi asemakaavan muutosesityksiä Nummelan Vihdintielle maanantain kokouksessaan. Vireille tulevaan entisen Nesteen huoltoasemakiinteistön kaavamuutokseen liitetään kaksi viereistä omakotikiinteistöä: Vihdintie 22 ja 24. Männikkö-kiinteistön omistavat Jyrki ja Marja Nykänen, Nummenrinne-kiinteistön Jyrki Nykänen. Voimassa olevassa asemakaavassa vuodelta 1974 kiinteistöt on osoitettu omakotirakennusten korttelialueeksi. Tavoitteena on nyt lisätä rakennusoikeutta.

Kunta on jo aiemmin solminut kaavoituksen käynnistämissopimukset Tiensivu-huoltamokiinteistön nykyisen omistajan BC Real Estate Oy:n kanssa sekä valoristeyksen puolelle sijaitsevan Toivikko-kiinteistön kanssa, jonka omistavat Hannu, Jorma, Olli ja Timo Saarikko. Huoltamokiinteistön omistaja on vaihtumassa ja tonttia kaavaillaan liikepaikkakäyttöön (Luoteis-Uusimaa 16.2.2021).

Kynnyksenä saattaa harmillisesti olla pysäköinnin järjestäminen.

Miia Ketonen, asemakaavoitustiimin vetäjä.

Asemakaavan muuttamisen kunnanhallitus hyväksyi myös Vihdintie 7:ssä Aarnela-kiinteistöllä, jonka omistaa Aarne Rosenqvistin kuolinpesä. Tontilla on korjaamohalli, omakotitalo ja ulkorakennus. Tavoitteena on tehokkaampi kaavaratkaisu kerrostalorakentamiseen ja mahdollisesti liikennejärjestelyjä. Nykyinen asemakaava on vuodelta 1989: Aarnela on kerrostalokorttelia ja rakennusoikeutta on 1 300 kerrosneliötä, osittain kolmeen kerrokseen.

Kun asemakaavamuutokset ovat siinä vaiheessa, että kaavaehdotukset ovat olleet nähtävillä, tekee kunta maanomistajien kanssa maankäyttösopimukset kustannusten jakamiseksi.