Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unelmien koti yhdestä Vihdin kirkonmäen vanhimmista taloista – historiaa ja remonttia

Merja Ritola ja Jukka Nieminen muuttivat Sovinto-niminen taloon, joka on rakennettu 1890 ja tunnetaan myös satulasepän talona.

Elokuvatuottaja Merja Ritola (50) muutti miehensä, puuseppä-entisöijä Jukka Niemisen (62) kanssa Vihdin kirkonkylään Keravalta syksyllä 2020. He löysivät unelmiensa kodin Vihdin kirkon alapuolelta kirkonmäestä. Sovinto-niminen talo on rakennettu noin vuonna 1890 ja on yksi kirkonmäen vanhimmista säilyneistä asuinrakennuksista.

Talon tontti kuului alunperin Liukkaan tilaan, joka oli Olkkalan kartanon af Hällströmin suvun omistuksessa. Satulasepän talossa asui tuolloin todennäköisesti kellosepän leski Amanda Grönholm. Vuonna 1907 talon ostivat af Hällströmeiltä Olga ja Frans Roine. Siitä alkaen talo on tunnettu Fransin ammatin mukaan satulasepän talona. Vuonna 1911 talon tontti lohkottiin Liukkaan maista ja se sai nimen Sovinto.

Merja ja Jukka ovat enemmän kuin tyytyväisiä uuteen kotiinsa. He asuivat Keravalla liki 20 vuotta rivitalossa. Uusi koti löytyi, kun he pohtivat Kirja-Aitan liiketilana aikaisemmin toimineen vaaleansinisen talon ostamista. He ovat tutustuneet Vihtiin tuttaviensa kautta. Heidän sukujuuret juontavat Herrakunnalle.

– Kiinnostuimme kirjakauppana toimineesta vanhasta talosta. Kävimme Vihdin museossa katsomassa kuvia siitä kesäkuussa 2020. Saimme vinkin, että Satulasepän talo on myynnissä. Pääsimmekin pian katsomaan taloa ja ihastuimme heti. Syksyllä muutimme uuteen kotiimme, kun saimme Keravan kotimme myydyksi pikavauhtia, Merja kertoo.

Jukka on tehnyt talossa monenlaista remonttia ja paljon on suunnitelmissa vielä tehdä.

Fransin satulasepän verstas oli talon yläkerrassa, jossa nyt sijaitsee Merjan työhuone. Huoneen ikkuna antaa sisäpihalle, josta näkyy Vihdin kirkon seinää ja kirkontornia. Yläkerrasta löytyy myös tv-huone ja pariskunnan makuuhuone. Väliseiniä puretaan, jotta tilasta tulee yhtenäinen ja avara.

Frans Roine kiersi myös työskentelemässä Vihdin maatiloilla. Nimensä mukaisesti satulaseppä korjasi ja valmisti hevosten satuloita ja valjaita sekä teki varmasti myös muita nahkatöitä. Myöhemmin Merjan ja Jukan nykyisessä kodissa vietti eläkepäiviään pariskunnan poika Viljo Roine, joka oli tehnyt työuransa Vihdin meijerissä. Viljon kuoltua talo oli kesäpaikkana ja siirtyi Roineen suvulta uusille omistajille vuonna 1986. Talo kunnostettiin perinteitä kunnioittaen.

Merja ja Jukka remontoivat taloa niin ikään perinteitä kunnioittaen. Myös talon jokainen huonekalu ja esine istuu vanhaan taloon. Jokaisella esineellä on tarina ja tavaroita on hankittu esimerkiksi kirpputoreilta, antiikkiliikkeistä ja muista jälleenmyyntipaikoista.

Talon pihapiirissä on punamullan värinen mökki, jonka vieressä on samanvärinen toinen rakennus. Pitkän historian omaavaan mökkiin on rakentumassa Jukka Niemiselle oma verstas puusepän töille ja entisöintiä varten. Mökin rakenteet vaativat remonttia, mutta vähitellen rakennuksesta valmistuu Jukan sanojen mukaan oma mancave. Vieressä olevaan rakennukseen kaavaillaan pihasaunaa.

Merja ja Jukka tapasivat 1990 Savonlinnassa, jossa Jukka toimi opettajana käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa, jonne Merja meni opiskelemaan vaatesuunnittelua. Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta. Merja opiskeli myöhemmin tuottajaksi. Hän on ollut tuottamassa muun muassa Hotel Swan Helsinki nimistä draamasarjaa sekä dokumenttielokuvaa nimeltään: Ompelijatar, jonka ohjasi vihtiläinen ohjaaja Ville Suhonen. 2017 Merja aloitti yrittäjänä Greenlit Productions Oy:ssä.