Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen on suojatie, jossa yliajon uhri jätettiin tielle Nummelassa: "Suurin ongelma on näkemä"

Poliisi pyytää vihjeitä. Liikennepaosta voi saada vuoden vankeutta.

97-vuotias mies jäi auton alle suojatiellä Nummelan Asemantiellä keskiviikkoiltana kello 19:n aikaan. Mieheen törmännyt autoilija ei jäänyt paikalle vaan jätti loukkaantuneen uhrin yksin suojatielle makaamaan.

Paikalle ensimmäisenä osunut sattui olemaan lääkäri. Hän soitti ambulanssin, joka kuljetti vammoja saaneen uhrin hoitoon Lohjan sairaalaan. Ambulanssista soitettiin poliisille, mutta poliisi ei ehtinyt paikalle ennen ambulanssin lähtöä.

– Rikosilmoitus on tehty. Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vamman tuottamuksena ja liikennepakona, toteaa rikosylikonstaapeli Jukka Koivunen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Lohjan yksiköstä.

– Liikennepaosta voi saada vuoden vankeutta. Kyllä täytyy huomata, jos ajaa päälle!

Koivunen harmittelee, että alueella ei ole mitään valvontakameroita. Tapaus on "pimeä", koska silminnäkijää ei toistaiseksi ole löytynyt.

– Toivottavasti joku on nähnyt jotain, esimerkiksi pois kaahaavan auton, ja ottaa yhteyttä poliisiin. Tai sitten tekijä ilmoittautuu itse.

Toivottavasti joku on nähnyt jotain.

Jukka Koivunen, rikosylikonstaapeli

Uhri, nummelalainen veteraani, oli tullut suojatielle Prisman suunnasta alikulkukäytävän kautta. Hänellä oli heijastimet takissa ja pipossa. Hänet löydettiin suojatieltä Lohjan suuntaan menevältä kaistalta. Voimakkaasta törmäyksestä kertoo se, että kengät olivat jääneet kauas miehestä.

Uhri loukkaantui päähän, jonka ruhjeisiin ommeltiin melkoisesti tikkejä, ja oikeaan lonkkaan, jossa ei todettu murtumaa. Hän pääsi pois sairaalasta, mutta kunto ei ole hyvä. Perjantaina tilanne oli se, että joka toinen päivä on käytävä tarkkailtavana terveysasemalla.

Sama veteraani jäi 10–15 vuotta sitten koiransa kanssa auton alle samalla alueella Asemantiellä, suojatiellä entisen asemarakennuksen kohdalla. Tuolloin tekijä jätti yhteystietonsa. Mies ja koira kuntoutuivat.

Onnettomuuspaikka on vaaralliseksi tiedetty suojatie, joka sijaitsee Asemantiellä Väinämöisentien risteyksen tuntumassa. Muun muassa sähkömuuntaja peittää Asemantietä ajavan näkemää kevytväylälle, joka johtaa Prisman suuntaan. Viimeksi muutama viikko sitten muuntajan poistoa vaadittiin valtuustoaloitteessa.

Asemantiellä on 40 kilometrin nopeusrajoitus, mutta sitä eivät kaikki noudata.

Suojatiellä on koroke. Suojatien molemmin puolin on vilkkuvalot, joiden pitäisi tunnistaa kun suojatielle ollaan tulossa, mutta ilmeisesti valot eivät aina toimi niin kuin pitäisi.

Onko paikalle tulossa parannuksia ja milloin, Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen?

– Paikka on vaarallinen: suurin ongelma on näkemä. Carunan kanssa on käynnissä keskustelu muuntamon siirrosta. Muuntamon takana oleva talousrakennuskin estää näkemää. Asemantie on Ely-keskuksen, mutta Vihdin kunta kyllä haluaa edistää tien liikenneturvallisuutta. Kyseessä on tärkeä kevyen liikenteen yhteys.

– On haettava ratkaisua, joka voitaisiin tehdä maan sulettua. Näkemää pitäisi parantaa, tai tehdä toimenpiteitä liittymälle tai kevytväylälle.

Kokkisen mukaan on selvitettävä, voisiko kevytväylän mutkan kääntää oikealle Lidlin suuntaan. Valaistuksen tai huomiovalon lisääminen voisi olla yksi vaihtoehto. Jos ratkaisuna olisi liikennevalot, ne pitäisi olla koko risteyksessä.

– Omien havaintojen mukaan suojatien vilkkuvalot auttavat: autoilijat ja jalankulkijat ovat tässä kohtaa varovaisia. Mutta eivät välttämättä kaikki, Kokkinen toteaa.

Poliisi pyytää yliajoon mahdollisesti liittyviä tietoja sähköpostilla (vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi) tai puhelimitse (p. 0295 413 031).