
Vihdissäkin maatilojen kehittämisen pullonkaula on viljelypinta-alan lisääminen siten, että se on kannattavaa, sanoo Kuuselan isäntä Eerikki Viljanen.
Oinasjokelaisella Kuuselan tilalla Vihdissä tuotettiin maitoa myyntiin viiden sukupolven ajan, reilusti yli sata vuotta. Nyt tuotantosuunta on vaihtunut rotukarjan vasikoiden luomuemolehmätuotannoksi. Kuuselan tilan kaikki tuotanto tulee olemaan luomua.
– Tietääkseni olemme tällä hetkellä Vihdin ainoa luomutila, jolla on kasvatuksessa pihvikarjarotuisia nautoja, kertoo Kuuselan isäntänä vuodesta 2012 lähtien toiminut, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen (45) .
Muutos on iso. Viljanen avaa sitä, miten moninaiset asiat vaikuttavat maatilan kehittämiseen:
– Tilaa ei ole mahdollista kehittää laajentamalla, ellei sopivaa peltoa ole saatavilla kannattavasti tai tilan tuotteille ole kasvavaa markkinaa. Tilan kehittämisessä ei siis ole kyse vain halusta tai taloudesta, vaan myös sijainnilla, markkinoilla, tukipolitiikalla ja yhteiskunnan vaatimuksilla on suora vaikutus.
Viime vuosina Kuuselassa on viljelty runsasta sataa hehtaaria. Ennen navetassa oli lypsäviä noin 50 ja nuorkarjaa suunnilleen saman verran.
– Jatkossa tähtäämme 40–60 emolehmän kokoiseen karjaan, jolloin talviaikainen eläinmäärä vaihtelisi 50–75:n välillä ja olisi kesällä suurimmillaan reilussa sadassa.
Uskon, että luomulihalle on kasvavia markkinoita pääkaupunkiseudulla.
Eerikki Viljanen
– Osan vasikoista kasvatamme itse karjan uudistamiseksi, suurimman osan tuottajaosuuskunta LSO välittää toisille tiloille jatkokasvatukseen. Vasikkamme siirtynevät parikymmentä kilometriä täältä Lohjan Nummelle.
Eerikki muistuttaa, että investointi ja tilan remontointi ovat vielä kesken.
– Tulevaisuutta on luomulihan suoramyynnin kehittäminen ja yritys saada sitä paikallisten kauppojen valikoimiin.
Remontointi vai investointi uuteen lypsykarjanavettaan? Pohdinnat katkesivat, kun tuottajaosuuskunta Valio syksyllä yllättäen ilmoitti joutuvansa siirtymään tuotannon kasvua rajoittavien tuotantosopimusten käyttöön 1.1. 2021.
Lopputuloksena Kuuselan tilalla oli vaihto lihakarjaan.
–Tuli hirmuinen kiire, kun naapurikunnasta tuli mahdollisuus ostaa kerralla tarvittava määrä hyväsukuisia, kantavia Angus-luomuemolehmiä. Vaihdosta helpotti se, että olimme jo viime vuonna aloittaneet peltojemme siirtymisen luomutuotantoon.
Investointiin menee rahaa kuusinumeroinen summa, vaikka tilan olemassaolevia rakennuksia pystytään pitkälti hyödyntämään.
– Täysipainoista tuloa on tavoitteena saada kahden vuoden päästä. Tämä on pitkä prosessi! Ja laskut kuitenkin erääntyvät kuukausittain, lainat vuosittain, miettii Eerikki.
– Toivottavasti tuotteista saadaan sellaista hintaa, että työ kannattaa. Hyviä ennusmerkkejä on siitä, että vähän erikoisemmalle tuotannolle on markkinoita pääkaupunkiseudulla. Tuet eivät yksin riitä. Se on se pihvi!

Eerikki Viljasen perheeseen kuuluvat vaimo Katariina sekä 4- ja 6-vuotiaat pojat. Tilan toimiin osallistuvat myös isännän aktiiviset vanhemmat Marita ja Pekka Viljanen, jotka asuvat viereisellä mäellä.
Tilanhoidon ohella Eerikki Viljasella (kesk.) on merkittäviä luottamustoimia. Hän on Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa hän on MTK Vihti-Karkkilan puheenjohtaja, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja ja MTK:n metsäjohtokunnan jäsen.