Yläkoululaiset etäopiskeluun maanantaina – viime keväänä Vihdissä jaettiin 13 000 ruokakassia
3
Nummelanharjun koulun oppilaskunnan puheenjohtaja Pihla Salmi (vas.) ja varapuheenjohtaja Fanni Honkimaa arvelevat etäopiskelun sujuvan nyt paremmin, kun kokemusta on jo viime keväältä. He ovat huolissaan niistä oppilaista, joiden kotiolot eivät ole parhaat mahdolliset. Tarja Omenainen
Katso isompi kuvaNummelanharjun koulussa 7.-luokalla opiskeleva Suvi Salminen (13) kertoo, että etäopiskeluun siiryminen jännittää hieman. Viime kevään etäopiskelun aikana hän kävi Kopun koulua ja toimintaympäristö oli täysin erilainen. Tarja Omenainen
Katso isompi kuvaVeera Hemilä asuu Nummelan Lankilassa ja on Nummelanharjun koulussa 7.-luokalla. Hän luottaa etäopetuksen sujuvan hyvin vaikka uusi tilanne jännittää. Koulu on antanut tarkat ohjeet kotona tapahtuvaa opiskelua varten. Tarja Omenainen
Vihdin yläkoulut siirtyvät uusimpien koronaohjeiden mukaiseen etäopetukseen maanantaista 8.3. alkaen. Etäopetus kestää näillä näkymin 28.3. asti. Vihdissä on noin 1 200 yläkoululaista ja noin 500 lukio-opiskelijaa.
Etäopetuksessa ruokailu järjestetään noudettavien ruokakassien avulla. Ruokakasseja voi noutaa Vihdissä neljästä eri kohteesta. Ruokakassit tuli tilata Wilmassa olevan linkin kautta koko etäkouluajalle 8.3.–28.3.2021. Lukiolaisille oli omatilaus. Ruokakassit sisältävät aterioita kahdesta kolmeen ja noutopäivät ovat maanantai sekä torstai.
Ruokakassit voi noutaa Kuoppanummen koulusta jäähallin parkkialueelta, Otalammen koulusta keittiön lastaussillalta, Vihdin yhteiskoulusta keittiön lastaussillalta ja Nummelanharjun koulusta keittiön ovelta.
– Nouto on ohjattu paikalla ja siellä pidetään hyvä etäisyys hakijoiden kesken. Hakijat ottavat ruokakassin itse vaunusta. Keittiöhenkilöstö on opastamassa ja vastaamassa kysymyksiin, kertoo ruokapalvelupäällikkö Tuija Wickström Vihdin kunnasta.
Ruokakasseihin on suunniteltu yksi Vihdin Aterian valmistava ateria ja lisäksi 1-2 valmisateriaa. Maanantain jakopäivänä on myös näkkileipäpaketti ja margariinirasia. Lounaan tuoreannos eli salaatti on tehty hedelmistä ja tuorekurkusta. Kassien sisällöt eri noutopaikoissa voivat vaihdella hieman elintarviketuotteiden saannin mukaan.
Vihdin Aterian annoksia ovat esimerkiksi broilerikastike, uunimakkara, kasvisosekeitto. Valmisaterioita ovat muun muassa pinaattiohukaiset, lasagne ja jauhelihakeitto.
– Keittiössä tehdään hieman uusia työjärjestelyitä, jotta pakkaaminen saadaan tehtyä. Normaali toiminta jatkuu muun muassa päiväkotiaterioiden valmistuksen suhteen. Henkilöstö toimii joustavasti aterian valmistuksen ja jaon piirissä, Tuija Wickström jatkaa.
Vihdin Aterialla on viime kevään ajalta kokemusta ruokakassien jaosta. Vuonna 2020 jaettiin reilut 13 000 ruokakassia. Ympäristönäkökulmaakin on ajateltu ja ruokakassi pakataan ruskeaan paperipussiin.
– Toki siinä ollut hieman toimitusvaikeuksia, Wickström myöntää.
Yläkoululaiset itse suhtautuvat etäopiskeluun tyynesti. He kokevat, että ratkaisu on oikea pahentuneessa koronatilanteessa. He uskovat etäopiskelun sujuvan paljon paremmin, kun kokemusta on jo alla. Huolta syntyy niiden oppilaiden osalta, joiden kotioloissa olisi toivomisen varaa. Kouluilta saa kotiin tietokoneen, jos tarvetta on. Työvälineiden osalta epätasa-arvoisuutta ei pääse syntymään.