Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hälyttävä koronatilanne – Karviainen vetoaa noudattamaan määräyksiä ja rajoittamaan kontakteja: ”Kaikkia perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi nyt välttää”

Karviaisessa ollaan erittäin huolestuneita alueen koronatilanteesta, joka on terveysjohtaja Pippa Laukan mukaan nyt heikentynyt oleellisesti ja nopeasti.

Koronatartuntojen määrä samoin kuin koronavirukselle altistuneiden määrä ovat nousseet rajusti. Tiistaina oli viimeisen kahden viikon aikana todettu uusia tartuntoja Vihdissä 51 ja Karkkilassa 40. Tällä viikolla todettiin päivässä 15 uutta tartuntaa, mikä on toiseksi pahin luku koko koronapandemian ajalta. Ennätys – 18 uutta tartuntaa päivässä – todettiin viime viikolla.

Ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon aikana oli tiistaina kivunnut Vihdissä jo 175 tartuntaan 100 000 asukasta kohti ja Karkkilassa 460 tartuntaan 100 000 asukasta kohti.

– Karkkilan ilmaantuvuusluku on Uudenmaan huonoimpia yhdessä Vantaan kanssa, Karviaisen tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen sanoo.

– Karkkilan tilanne on erityisen huono, sanoo myös ylilääkäri ja tartuntatautilääkäri Mia Jernfors.

Niko Partanen kertoo, että selvästi yli puolet tartunnoista edustaa brittivarianttia – siis hyvin herkästi tarttuvaa koronaviruksen muotoa. Tartuntatautilääkäri sanookin, että variantin ollessa kyseessä jos yksi perheestä sairastuu, eivät muutkaan perheenjäsenet voi tartuntaa välttää.

Yleisimmät tartunnanlähteet ovatkin edelleen perheensisäisiä tai muusta lähipiiristä sekä työperäisiä. Tartunnanlähde on tiedossa noin 70 prosentissa tapauksista. Partanen sanoo, että tartunnanjäljitystä on pystytty Karviaisessa vielä toistaiseksi tekemään reaaliaikaisesti.

– Hiihtoloman jälkeen muun lähipiirin osuus tartunnanlähteenä on noussut, Partanen toteaa ja kertoo tämän kuvastavan sitä, että ihmiset ovat tavanneet toisiaan loman aikana.

– Kaikkia perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi nyt välttää, Partanen painottaa.

Partanen ymmärtää, että jokainen on varmasti väsynyt koronaan, tilanteeseen ja rajoituksiin – valitettavasti tämä näkyy altistuneiden kohdalla karanteeniohjeiden rikkomisena ja koronaan sairastuneiden kohdalla jopa eristysohjeiden rikkomisena.

– On tavattu ystäviä ja tuttuja.

Tartuntatautilääkärit tähdentävät, että vielä pitää jaksaa rajoittaa sosiaalisia kontakteja ja omia tekemisiä. Työpaikalla ei sovi nyt istua porukalla kahvitauolla. Nyt ei ole oikea aika lähteä kyläilemään. Karanteenissa ei tapailla muita.

– Käytä maskia, noudata turvavälejä, hakeudu testiin pienestäkin rasahduksesta, neuvoo ylilääkäri Mia Jernfors. Hän sanoo pyytävänsä jaksamista ”täydestä sydämestä”.

– Meillä on erittäin suuri huoli.