Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiläisveteraani toipuu kotona yliajosta – Poliisi: ”Vilkkuva varoitusvalo ei toimi Asemantiellä niin kuin pitäisi”

Nummelassa 3. maaliskuuta keskiviikkoiltana Asemantiellä tapahtuneen iäkkään miehen yliajon tutkinta ei ole edennyt. Poliisi kertoo saaneensa asiasta vain yhden vihjeen, joka ei ole auttanut tutkinnan etenemistä.

Auton alle jäi suojatietä ylittämässä ollut vihtiläinen sotaveteraani Hannes Tuovinen, 97.

– En muista onnettomuutta enkä auton iskua. Menin tajuttomaksi ja ohikulkija nosti minut ylös. Tulin tajuihini ennen ambulanssin saapumista, Tuovinen kertoo.

Tuovista hoidettiin Lohjalla sairaalassa vuorokauden verran.

– Luita ei murtunut, mutta kipuja ja mustelmia on koko kehossa yhä, Tuovinen sanoo kasvot kääreissä.

– Taisin olla liian hidas ja jollain oli liian kiire, sisukas ja huumorintajuinen sotaveteraani jaksaa keventää vakavaa asiaa.

Tuovinen iloitsee, että selvisi onnettomuudesta hengissä.

– Se on pääasia. Ja uskallan yhä lähteä kauppaan. Tietysti ihmetyttää, että joku jatkaa vain matkaa tällaisessa tilanteessa.

Tuovinen lähettää paikalta paenneelle yliajajalle terveisiä.

– Olen seissyt tykistön tulituksen edessä, panssarivaunun edessä ja nyt henkilöauton edessä, mutta muonavahvuudesta minua ei ole vielä pois saatu, kertoo jatkosotaan 18-vuotiaana lähtenyt veteraani pilke jälleen silmäkulmassaan.

Tuoviseen törmännyt autoilija ei jäänyt paikalle vaan jätti uhrin tielle. Ohikulkija soitti ambulanssin, joka kuljetti vammoja saaneen uhrin hoitoon.

Länsi-Uudenmaan poliisin Lohjan toimipisteestä rikosylikonstaapeli Jukka Koivunen kertoo yleisövihjeitä onnettomuudesta yhä kaivattavan.

– Onhan mahdollista sekin, että yliajaja tulee vielä katumapäälle ja ilmoittautuu itse.

Koivunen kertoo vastaavia onnettomuuksia, jossa yliajaja pakenee paikalta, sattuvan vuosittain läntisellä Uudellamaalla alle 10.

– Usein yliajajan henkilöllisyys selviää sitä kautta, että joku on nähnyt auton rekisterinumeron. Nyt valitettavasti niin ei ole.

Poliisi pyytää tapaukseen mahdollisesti liittyviä tietoja sähköpostilla (vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi) tai puhelimitse (p. 0295 413 031).

Onnettomuusalueella Asemantiellä on 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus, jota Koivunen uskoo yliajajan noudattaneen ”ainakin melko lähelle”.

– Jo hiemankin suuremmissa nopeuksissa auton alle jääneen vakava vammautuminen ja kuolemanriski kohoaa merkittävästi.

Vaaralliseksi todettu suojatie, jossa onnettomuus tapahtui, on Asemantiellä Väinämöisentien risteyksen tuntumassa. Poliisi tarkkaili suojatien varoitusvalojen toimintaa kuluneella viikolla.

– Vilkkuva varoitusvalo ei toimi niin kuin pitäisi. Valo toimii täysin sattumanvaraisesti: joskus se vilkkuu, kun ihminen on jo suojatiellä, välillä ei lainkaan ja välillä taas asianmukaisesti ennakkoon, tarkkailua tehnyt Koivunen selvittää.

– Tärkeää on nyt tiedottaa, että vaikka valo ei varoita autoilijaa etukäteen, sieltä saattaa joku silti tulla.

Koivunen oli ollut asiasta yhteydessä kunnan katumestari Jari Kokkoseen.

– Tässä on sellainen ongelma, ettei varoitukseksi asennettuja lisävaloja koske samat säännöt kuin liikennevaloja, Koivunen sanoo.

Kysymys, mitä sattumanvaraisesti toimiville valoille pitäisi tehdä, jää vielä ilmaan.