Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yo-kirjoitukset alkavat, Vihdissä ei erityistiloja: "On äärettömän tärkeää, että kokelaat ovat omaehtoisessa karanteenissa"

Vihdin lukion rehtori: "Vielä ei ole kukaan ilmoittanut jäävänsä pois koronan vuoksi."

Vallitseva koronatilanne tuo tiistaina 16.3. alkaviin ylioppilaskirjoituksiin haasteita. Vihdin lukiossa koronakuri on tiukka eikä kirjoituksiin voi osallistua, jos kokelas on esimerkiksi altistumisen vuoksi karanteenissa.

– Meillä ei ole mahdollisuutta tarjota karanteenilaisille erillistä koetilaa. Siksi on äärettömän tärkeää, että kokelaat ovat olleet, ja ovat edelleen, omaehtoisessa karanteenissa ja minimoivat kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit ylioppilaskirjoitusten ajan, sanoo Vihdin lukion rehtori Satu Nokelainen.

– Vielä ei ole kukaan ilmoittanut jäävänsä pois vallitsevan koronatilanteen vuoksi, joten odottelemme saliin täyttä 180 opiskelijaa.

Kirjoitukset alkavat äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella sekä suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeella. Torstaina urakka jatkuu vieraan kielen kokeella ja toinen äidinkielen koe on vuorossa perjantaina.

Vihdin lukiossa ylioppilaskokeisiin osallistuu tänä keväänä 240 opiskelijaa. Korottajia on nyt aikaisempia vuosia enemmän.

– Koronalla on varmasti jonkin verran vaikutusta, mutta kyllä suurempi vaikutus on korkeakoulujen opiskelijavalinnoilla, kertoi rehtori Satu Nokelainen aikaisemmin Luoteis-Uusimaalle.

Odottelemme saliin täyttä 180 opiskelijaa.

Satu Nokelainen,Vihdin lukion rehtori

Karanteenissa olevat opiskelijat voivat osallistua kevään ylioppilaskokeisiin erityisjärjestelyin, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Linjaus koskee vain altistuksen takia karanteenissa olevia oireettomia ja negatiivisen koronatestituloksen saaneita opiskelijoita, ei tartunnan saaneita.

Vaaditut erityisjärjestelyt ovat niin tarkat, että THL:n mukaan niitä ei välttämättä pystytä takaamaan kaikissa Suomen lukioissa. Lukioilla ei myöskään ole velvollisuutta järjestää karanteenissa oleville kirjoitusmahdollisuutta. Niitä karanteeniin joutuneita, joiden lukio ei mahdollista kirjoittamista, sekä tartunnan saaneita THL suosittelee hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä. Tällöin he voivat osallistua kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla eli syksyllä.

Jos lukio pystyy tarjoamaan kirjoitusmahdollisuuden karanteenissa olevalle opiskelijalle, tulee opiskelijan kertoa kunnan tartunnanjäljitykseen olevansa abiturientti. Tämän jälkeen kunnan tartuntatautiyksikkö on abiturientin luvalla yhteydessä kouluun. Jos abi koulun arvion perusteella voi osallistua kokeeseen, kunnan tartuntatautiyksikkö selvittää karanteenin ajalle osuvat koepäivät ja laatii lähetteet sekä varaa näytteenottoajan edeltävien päivien aamuksi.