Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Etelä-Nummelan koulun ratkaisun hetki lähenee: "Uutta koulua odotettu jo kymmenen vuotta"

Kunnanvaltuusto päättää: Jos Etelä-Nummelan koulukeskus toteutetaan, sen rakentaa YIT Suomi Oy. Se myös hoitaa rakennuksen ylläpidon 20 vuotta.

– Uutta koulua on odotettu jo kymmenen vuotta, toivottavasti se vihdoin saadaan!

Kuusi nummelalaista aikuista – Tuija Hyvönen, Reetta Knuuttila, Reetta Lehtamo, Kimmo Heino sekä Mervi ja Tuomas Ilvesranta – ja kymmenen heidän lapsistaan kokoontuivat Luoteis-Uusimaan pyynnöstä nopealla aikataululla kuvaan Etelä-Nummelan koulukeskuksen tyhjän tontin edustalle tiistaina.

Samana iltana Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskusta käsiteltiin kahdessa Vihdin kunnan lautakunnassa.

Kaavoitus- ja tekninen lautakunta totesi, että YIT Suomi Oy voitti kohteen tarjouskilpailun, ja hyväksyi voittaneen ratkaisun tekniset suunnitelmat.

Lasten ja nuorten lautakunta hyväksyi rakennushankkeen suunnitelmat toiminnallisuuden, liikunnallisuuden ja yhteisöllisyyden kannalta.

Ensi maanantaina kunnanhallitus tekee hankkeesta kokonaisarvion: esimerkiksi miten se rahoitetaan ja mitkä ovat vaikutukset kunnan talouteen.

Vain ateriapalvelu jää kunnan hoidettavaksi.

Matti Kokkinen, Vihdin kunnan tekninen johtaja

Kunnanvaltuusto kokoontuu 29.3. ja päättää hankkeen toteuttamisesta tai hylkäämisestä. Poliittiset paineet ovat kovat, sillä Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus on Vihdin kunnan kaikkien aikojen suurin yhteen rakennukseen kohdistuva investointi. Lasten ikäluokat pienenevät Vihdissä ennusteen mukaan huolestuttavasti, ja väestönkasvukin on ollut heikonlaista viime vuosina.

Vihdin kasvu on keskittynyt Nummelaan, ja Nummelan eteläisellä laajentumisalueella on valmiissa asemakaavoissa yli 100 000 kerrosneliömetrin verran asuntoja vielä rakentamatta.

Jos valtuusto näyttää vihreää valoa, koulukeskus voisi olla valmis syksyllä 2023.

Etelä-Nummelan koulukeskuksessa käytetään uutta hankinta- ja toteutustapaa ensimmäistä kertaa Vihdissä: kilpailullista neuvottelumenettelyä ja elinkaarimallia. Sekä suunnittelu, rakentaminen että 20-vuotisen elinkaarijakson ylläpito sisältyvä samaan hankintaan.

Tarjouskilpailun loppuvaiheessa mukana oli kaksi yritystä, YIT Suomi Oy ja Lehto Tilat Oy. YIT voitti laatupisteiden kautta.

– Kilpailutimme vertailuhinnan, jossa on laatupisteytys mukana. Vertailuhinta sisältää rakentamisen ja rakennuksen ylläpidon 20 vuodeksi – vain ateriapalvelut jäävät kunnan hoidettaviksi, selvittää tekninen johtaja Matti Kokkinen Vihdin kunnasta. Hän on aiemmin todennut, että esimerkiksi rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmässä tulee tavallisesti iso huolto 15 vuoden kohdalla.

YIT:n tarjouksen vertailuhinta on noin 22,3 miljoonaa euroa, Lehdon noin 24,2 miljoonaa. Jos hanke toteutettaisiin perinteisellä tavalla, vertailuhinta olisi 38,8 miljoonaa euroa.

Etelä-Nummelan koulukeskuksen rakentamiskustannuksiin on kunnan talousarviossa varattu kuluvalle vuodelle sekä suunnitelmavuosille 2022–23 yhteensä 26 miljoonaa euroa.

Minkäänlaista havainnekuvaa ei rakennuksesta vielä ole.

Oppilaat tulevat nykyisiltä Nummelan koulun ja Kuoppanummen koulukeskuksen oppilaaksiottoalueilta, joihin tehdään muutoksia. Uusi koulu helpottaa nykyisten koulujen ja myös päiväkotien tilajärjestelyjä.

Sekä ruotsinkielinen alakoulu että päiväkoti siirtyvät Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskukseen.