Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin yo-kirjoitukset: kahta lukuun ottamatta kaikki kokelaat paikalla

Ylioppilaskirjoitukset: Koko sali käytössä laidasta laitaan ja päädystä päätyyn.

– Kahta lukuun ottamatta kaikki Vihdin lukion ylioppilaskokelaat olivat tiistaina ylioppilaskirjoituksissa paikalla ja hienosti porrastettua aikataulua noudattaen. Kokelaiden väliin saatiin hiukan tavallista enemmän väliä: nyt oli koko liikuntasali laidasta laitaan ja päädystä päätyyn käytössä. Kaikki käyttivät kasvomaskia ja vaihtomaskit olivat mukana. En voi tietenkään olla varma, miten kukin kokelas on ohjeita noudattanut, mutta toivon tietysti, että kaikki kokeisiin osallistuvat ymmärtävät, kuinka isosta asiasta on monestakin näkökulmasta kyse. Tiistaina ainakin näytti siltä, että koronaan liittyvät ohjeet oli hienosti sisäistetty, kiittelee Vihdin lukion rehtori Satu Nokelainen.

– Oli ihana nähdä jälleen opiskelijoita! Toivottavasti kaikki – sekä opiskelijat että opettajat – pysyvät terveinä ja saisimme vietyä kokeet hyvillä mielin ilman karanteeneja läpi. Opiskelijoille toivon tietysti onnistuneita lopputuloksia, Nokelainen sanoo.

Vihdin lukion yo-koejärjestelyissä on tavalla tai toisella mukana koko lukion henkilökunta opintosihteeristä ja opettajakunnasta opiskeluhuoltoon, ateria- ja puhdistuspalveluun ja kiinteistönhoitoon sekä ulkopuolisia IT-tukihenkilöitä ja salin kalustuksesta vastaavia.

– Kaiken kaikkiaan tänä keväänä on erilaisissa järjestelyissä mukana reippaasti yli 60 ihmistä, Satu Nokelainen jatkaa.

Kirjoitukset jatkuvat torstaina lyhyiden kielten kokeilla, ja perjantaina on jälleen äidinkielen koe, jossa on 180 kokelasta mukana.

Vallitseva koronatilanne on tuonut ylioppilaskirjoituksiin haasteita. Vihdin lukiossa koronakuri on tiukka eikä kirjoituksiin voi osallistua, jos kokelas on karanteenissa. Lukiolla ei ole mahdollisuutta tarjota karanteenilaisille erillistä koetilaa. Siksi on äärettömän tärkeää, että kokelaat ovat olleet, ja ovat edelleen, omaehtoisessa karanteenissa ja minimoivat kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit ylioppilaskirjoitusten ajan. Vihdin lukiossa ylioppilaskokeisiin osallistuu tänä keväänä 240 opiskelijaa.

Vaaditut erityisjärjestelyt koronan vuoksi ovat niin tarkat, että THL:n mukaan niitä ei välttämättä pystytä takaamaan kaikissa Suomen lukioissa. Lukioilla ei myöskään ole velvollisuutta järjestää karanteenissa oleville kirjoitusmahdollisuutta. Niitä karanteeniin joutuneita, joiden lukio ei mahdollista kirjoittamista, sekä tartunnan saaneita THL suosittelee hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä. Tällöin he voivat osallistua kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla.

Koronaan liittyvät ohjeet oli hienosti sisäistetty.

Satu Nokelainen Vihdin lukion rehtori