Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Puhdistamoratkaisua pohditaan: linjaus Blominmäkeen jäi Vihdin kunnanhallituksessa pöydälle

Vihdin kunnan ja Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n välille on viritelty aiesopimusta Vihdin jätevesien johtamisesta Blominmäen puhdistamolle.

Maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa Kari Viherkanto esitti Tapio Karjalaisen ja Varpu-Leena Malmgrenin kannattamana asian jättämistä pöydälle.

Kunnanhallitus teki pöydällepanosta yksimielisen päätöksen.

Aiesopimuksen mukaan Vihdin Veden liittymismaksu HSY:n verkostoon olisi tasan kuusi miljoonaa euroa.

Osa viemärilinjalla tehtävistä muutoksista jouduttaisiin tekemään täysin Vihdin liittymisen takia. Osa muutoksista tulisi ajankohtaiseksi jos esimerkiksi Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaava ja Vihdin kasvuennuste toteutuvat.

Kustannusten jako laskelmissa perustuu vuoden 2050 virtaamaennusteeseen ja Vihdin osuus kustannuksista vastaa Vihdin osuutta mitoitusvirtaamasta.

Alustavien kaavailujen mukaan Vihdin kunnan jätevedet johdettaisiin Blominmäelle pitkin siirtoviemäriä, jonka liitoskohta HSY:n järjestelmään olisi Kolmirannan tuntumassa lähellä Turunväylää.

Etäisyys Vihdin veden viemärilinjan liitospisteen ja Blominmäen puhdistamon välillä olisi runsaat kymmenen kilometriä.

Suunnitelmien mukaan liittymisessä pyrittäisiin hyödyntämään mahdollisimman paljon nykyistä verkostoa ja pumppaamoita.

Linjaa ja pumppaamoita on uusittu vuosina 2009-2018 merkittävästi. Tällä osuudella on kuusi HSY:n jätevedenpumppaamoa.

Niillä osuuksilla, joilla nykyisin on yksi painelinja, rakennettaisiin rinnalle uusi painelinja.

Aiesopimuksen mukaan Vihti saisi johtaa HSY:n verkostoon jätevesiä 640 kuutiota tunnissa vuonna 2030 ja tuhat kuutiota tunnissa vuonna 2050.

Vuonna 2030 Vihdin sallittu jätevesimäärä HSY:n järjestelmässä käsiteltäväksi olisi runsaat 1,64 miljoonaa kuutiota vuodessa ja 20 vuotta myöhemmin runsaat 2,9 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Vihdin vesilaitoksen verkostossa ovat Nummelan ja kirkonkylän jätevedenpuhdistamot. Laskuvesistöinä ovat Siuntionjoen vesistön Risubackajoki ja Hiidenveden Kirkkojärvi. Jäteveden puhdistamoiden vesiluvat ovat umpeutumassa vuosina 2026 ja 2027.

Aluehallintoviraston antaman päätöksen lupamääräyksen mukaan Nummelan jätevedenpuhdistamon jätevesien johtaminen Siuntiojoen vesistöön on lopetettava vuoden 2026 loppuun mennessä.

Viime vuoden loppuun mennessä piti aville toimittaa suunnitelma puhdistettujen jätevesien johtamisesta muualle kuin Siuntonjoen vesistöön. Vihti sai lisäaikaa selvitysten toimittamiselle kesäkuun loppuun saakka.

Mikäli jätevesien johtaminen muualle ei ole mahdollista kohtuullisin kustannuksin niin avin päätöksen perusteella vesihuoltolaitoksen pitää esittää toimet, joilla Siuntionjoen vesistään aiheutuva Jätevesikuormitus vähenee nykyisestä siten, ettei sillä ole merkittävää vaikutusta vesistössä purkupaikan alapuolella.

Vihdin jätevesiratkaisun vaihtoehtoina ovat oman keskuspuhdistamon rakentaminen tai siirtoviemärin rakentaminen HSY:n Blominmäen puhdistamolle.

Lisäksi tarkastelussa on mukana kirkonkylän nykyisen puhdistamon saneeraaminen paikallaan.