Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Karviainen antoi Vihtiin ja Karkkilaan toimintaohjeet tilanteisiin, joissa epäillään AstraZenecan rokotteen jälkeisiä vakavia oireita

THL on päättänyt AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä.

Rokotusajat Astra Zenecan rokotteella perutaan automaattisesti viikon 12 osalta. Peruutuksesta Karviainen lähettää tekstiviestivahvistuksen.

Perusturvakuntayhtymä Karviainen antoi sunnuntaina Karkkilaan ja Vihtiin toimintaohjeet tilanteisiin, joissa epäillään AstraZenecan rokotteen jälkeisiä vakavia oireita.

Yhteyttä pitää näissä tilanteissa ottaa Karviaiseen saman päivän aikana: ma-to klo 8.00-16.00, pe ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-14.00, arkipyhien aattoina klo 8.00-16.00.

Kiireellinen ajanvaraus Karkkila (09) 4258 2200, Nummela (09) 4258 2400

Puhelu ohjautuu takaisinsoittojärjestelmään. Valikosta pitää valita vaihtoehto kiireellinen.

Terveysaseman aukioloaikojen ulkopuolella soitetaan päivystysavun numeroon 116117.

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken.

Aivolaskimotukoksen riskitekijöitä ovat tukosalttiutta lisäävät tilat ja lääkkeet, kuten perinnöllinen tukostaipumus, tupakointi, ehkäisypillerit, raskaus ja synnytys, syöpätaudit ja -lääkkeet, kuivuminen sekä pään alueen vammat ja tulehdukset esim. kartiolisäkkeen tai otsaontelon tulehdus. Yleisimmät aivolaskimotukoksen oireet ovat jatkuva voimistuva päänsärky, johon voi liittyä näköhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päätti keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astui voimaan välittömästi.

Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3.

THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.