Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kuritti Vihdin Teatteria – Lipputulojen menetyksistä 100 000 euron tappio

Kulttuurin ahdinko: Alkanut vuosi jälleen haasteita täynnä, puheenjohtaja Marit Peura on kaikesta huolimatta toiveikas.

Noin vuosi sitten koronaviruksen aiheuttama pandemia muutti täysin Vihdin Teatterin toimintaa. Vuosi 2020 oli teatterille, kuten kaikille muillekin yleisötilaisuuksien järjestäjille äärimmäisen raskas.

– Kevään 2020 näytäntökausi saatiin juuri päätökseen ennen pandemian puhkeamista ja aloimme innokkaasti valmistaa tulevaa kesäteatterin esitystä. Kevään ja kesän koronarajoitukset estivät kuitenkin hankkeen toteutumisen ja Vihdissä ei poikkeuksellisesti esitetty lainkaan kesäteatteria. Päätimme siirtää tämän pitkälle harjoitellun näytelmän nimeltään Juoruja syksyksi Luksian sisänäyttämölle Nummelaan. Lokakuisen ensi-illan lisäksi pystyimme kuitenkin pitämään vain kuusi esitystä ennen rajoitusten tiukentumista. Kymmenen joulu-tammikuulle suunniteltua näytöstä jouduttiin peruuttamaan, kertoo Vihdin Teatterin hallituksen puheenjohtaja Marit Peura.

Vuoden 2020 katsojamäärät jäivät teatterissa laihaan murto-osaan normaalitilanteesta. Lipputulojen menetys aiheutti teatterille viime vuonna noin sadantuhannen euron tappion. Kevään 2021 aikana teatteri on joutunut lomauttamaan teatterisihteerin ja sulkemaan toimiston määräaikaisesti.

– Puheenjohtajana tunnen erityistä mielipahaa toimintaan sitoutuneiden jäsentemme tyhjiin menneestä uurastuksesta toteutumattomien esitysten eteen. Olen pahoillani myös asiakkaidemme puolesta kokematta jääneiden teatterielämysten vuoksi. Kesäteatteriesitykset ovat aina olleet toimintamme selkäranka ja kesäteatterikauden tuotoilla olemme kyenneet toteuttamaan talvikaudella aikuisille ja lapsille suunnattuja sisänäytelmiä ja tarjoamaan ympärivuotisen harrastusmahdollisuuden aktiivijäsenillemme. Menneinä hyvinä vuosina teatterille oli kertynyt varoja, joiden avulla olemme sinnitelleet pystyäksemme ylläpitämään toimintavalmiuttamme tulevaa kesää odotellessa, Peura toteaa.

Ensi kesän näytelmän "Aatamin puvussa ja vähän Eevankin" ohjaa Markku Hyvönen. Näytelmää on harjoiteltu poikkeusolosuhteissa sekä Teamsissä että fyysisesti rajoitusten antamien mahdollisuuksien mukaan.

– Toiveikkaana odotamme näytelmän ensi-illan toteutuvan 19.6.2021. Kesä 2021 on Vihdin Teatterille tärkeä, sillä se on kesäteatterin 50-vuotisen taipaleen juhlavuosi. Vietämme juhlavuotta ”työn merkeissä” ja jokainen toteutunut esitys on tapa juhlistaa asiaa. Teatteriesitysten tuottaminen, lavastus ja markkinointi sekä katsomon rakenteiden korjaukset vaativat ennakkotyötä ja kulut on hoidettava ennen kuin pääsylipputuloja alkaa kertyä, Marit Peura sanoo.

– Yhtenä toiminnan rahoituskeinona on tullut esiin sääntöjemme sisältämä mahdollisuus saada yhdistykselle kannattajajäseniä. Pyydämmekin vihtiläisiä yrityksiä ja yksityishenkilöitä harkitsemaan liittymistä Vihdin Teatterin kannatusjäseniksi. Vuotuinen kannatusjäsenmaksu on 100 euroa. Kannatusjäsen on oikeutettu 50 prosentin alennukseen teatterilipun perushinnasta. Ennen kaikkea hän osoittaa tukensa paikallisen teatterikulttuurin elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

Kannatusjäseneksi voi ilmoittautua Vihdin Teatterin toimistoon puhelimitse 0400 975068, tai sähköpostilla toimisto@vihdinteatteri.fi.