Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olkkala" on vuoden ruusu 2021 – vihdinruusu on löytöruusu

Suomen Ruususeura on valinnut ruusu "Olkkalan" Suomen vuoden ruusuksi 2021. Olkkalanruusu eli vihdinruusu on löytöruusu – löydön teki ruusuasiantuntija Pirkko Kahila 1990-luvun alussa.

Sitkeä ruusu löydettiin Olkkalasta, vanhan Ojakkalan–Olkkalan kapearaiteisen rautatien penkalta. Olkkalanruusu esiteltiin Suomalaisessa ruusukirjassa 1995.

Olkkalanruusua on pidetty ranskanruusuna (Rosa gallica) ja aprikoitu, olisiko se levinnyt Olkkalan kartanosta. Sukulaisuutta on nähty myös valamonruusuun, joka kuuluu kirkonruusuihin ja on sekin sukua ranskanruusuille.

Olkkalanruusun yksinkertaiset, tuoksuvat kukat ovat melko isoja, läpimitaltaltaan 6–9 senttiä. Väri on hehkuvan ruusunpunainen ja vaalenee kohti keskustan keltaisia heteitä. Kukinta kestää jopa yli kuukauden kesä–heinäkuussa. Pensas on terve, pysty ja tuuhea. Se kasvaa ainakin 1,5–2 metrin korkuiseksi ja menestyy ainakin Keski-Suomen korkeudella asti. Se leviää voimakkaasti juurivesoilla: vesa voi ilmestyä monen metrin päähän emopensaasta.

"Olkkala" on nähtävissä muun muassa Meilahden ruusutarhassa Helsingissä, kirjoittaa Mari Ranki Ruususeuran jäsenlehdessä.

Hän mainitsee myös Turun Tähkäpuiston "valevihdinruusut", jotka ovat "Olkkalan" näköisiä, ja toivoo niistä lisätietoa.

Kansainvälistä ruusun vuotta 2002 vietettiin myös Vihdissä näkyvästi, monin tavoin ja tapahtumin. Pääpromoottorina oli nummelalainen Linnea Ruda (75), joka tuolloin liittyi Suomen Ruususeuraan. Seuran jäsenlehden tuoreimmasta numerosta Linnea ilokseen näki, että "Olkkala" eli vihdinruusu on nyt vuoden ruusu.

– Ajattelin, että onpa kiva juttu Vihdille! Ja tuo tunnettuutta Olkkalanruusulle. Ja että tästä pitää saada uutinen paikallislehteen.

Linnea kertoo, että juhla- ja teemavuosia seurannut kultaseppä noteerasi myös Vihdin ruusuvuoden ja kysyi, kiinnostaako Olkkalanruusu -aiheiset korut.

– Hän teki niitä sitten myyntiin. Itsekin ostin rintakorun ja korvakorut, ja tietääkseni sellaiset on myös muun muassa Varpu-Leena Malmgrenilla ja Vuokko Sivurannalla.

Lähde: mm. Suomen Ruususeuran Ruusunlehti -jäsenlehti 1/2021, Mari Rankin artikkeli.