Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelan Judon Jessika Hellgren ja Oskari Mäkinen kuuluvat Suomen kärkikastiin – tähtäimessä olympialaiset

Judo: "Kiva treenata oman kylän kasvatin kanssa."

Suomen judomaajoukkueen kärkinimiin kuuluvat Jessika Hellgren (23) ja Oskari Mäkinen (21) kilpailevat Suomen huipulla. Molemmat ovat ponnistaneet lajin kärkeen Nummelasta. Kummankin pitkän tähtäimen tavoitteena on pääsy Pariisin 2024 olympialaisiin.

Hellgren ja Mäkinen ovat saaneet harjoitella täyspainoisesti myös koronakurimuksen aikana. Suomen maajoukkue on jaettu kahteen ryhmään, jotka harjoittelevat lähes päivittäin Herttoniemen hallilla. Miehet harjoittelevat toisessa ryhmässä, naiset toisessa.

– Olemme eläneet koronakuplassa jo hyvän aikaa. Se on toiminut jo viime vuoden puolelta hyvin, kiittelevät judokat.

Molempien harjoitusmäärät ovat hurjia.

– Viikossa kerääntyy 10–12 harjoitusta, Mäkinen laskeskelee. Hellgren myöntelee vieressä. Lajiharjoittelun lisäksi nummelalaisilla on ollut mahdollisuus harjoitella Jessika Hellgrenin perheen omistamissa Balanssi-kuntokeskuksen tiloissa turvallisesti. Nummelassa he harjoittelevat monipuolisesti fysiikkapuolta. Kamppailutaustainen Sami Hellgren, Jessikan isä, on molempien fysiikkapuolen ohjelmista vastuussa.

– Nummelassa tulee harjoiteltua usein Oskarin kanssa yhtä aikaakin. On todella kiva, että samalta kylältä on kovatasoinen harjoittelukumppani. Kun treenataan yhdessä niin aivan varmasti pistää jokainen kerta itsensä täysillä likooni, pohtii Jessika Hellgren.

Nyt olemme jo maajoukkueen vanhempaa kaartia.

Jessila Hellgren

Judo on laji, jossa loukkaantumisvaara on aina olemassa. Se ei ole aina edes itsestä kiinni.

Jessika Hellgren on joutunut kuntouttamaan polven sivusiteitä vuoden alusta, mutta nyt jalka alkaa olla kunnossa. Mäkinen on pärjännyt ilman loukkaantumisia pieniä kolhuja lukuun ottamatta.

– Koputetaan nyt äkkiä puuta kuitenkin, hän toteaa heti perään. Pariisiin on vielä aikaa ja ehjänä pitäisikin pysyä.

Molempien nuorten päiviä hallitsee urheilu.

Hellgren opiskelee samalla sairaanhoitajaksi, Mäkinen käy töissä.

– Työt stressaa vähemmän kuin opiskelut, Mäkinen kertoo nauraen.

Hellgren toteaa, että opiskelutkin kyllä sujuvat urheilun lomassa. Hän haaveilee valmistuvansa psykoterapeutiksi. Nyt molemmat elävät kuitenkin enemmän urheilun ehdoilla.

Molemmat Nummelan Judon kasvatit ovat tehneet järjestelmällistä ja määrätietoista judo-uraa jo nuoresta saakka. He ovat edustaneet nuorten maajoukkueita jo vuosia. Nyt Hellgren ja Mäkinen kuuluvat aikuisten maajoukkueen kokeneempaan kaartiin.

– Aika moni kova nimi Suomen huipulta on lopettanut lähiaikoina. Tuntuu, että juuri äsken olimme junnuimmasta päästä, nythän olemme jo maajoukkueen vanhempaa kaartia, nummelalaiset naureskelevat.

– Tämä on laji, joka vaatii kovaa sitoutumista, terveyttä ja myös taloudellisia panostuksia. Jossain vaiheessa ikä tulee vastaan, Hellgren pohtii joukkuekavereiden lopettamissyitä.

Hellgrenin ja Mäkisen ura on yhä vielä nousujohteessa.

Mäkinen suuntasi maanantaina Bratislavaan EM-kisoja valmistavalle leirille. Kisat käydään kolmen viikon kuluttua Lissabonissa.

Hellgren lähtee huhtikuun puolessa välissä leirille ja suuntaa katseensa sitten tuleviin European openeihin ja cupeihin.

Molemmat kiertävät kisoja kerätäkseen ottelukokemusta ja rankingpisteitä olympiamatkalle. Tulevaisuudessa molempien kalenteriin tulevat myös grand slamit, joissa on jaossa enemmän pisteitä, mutta myös vielä kovatasoisempia vastustajia.

– On järkevämpää ottaa askel kerrallaan ja edetä openien ja cupien kautta slameihin. Meistä molemmat olisivat jo oikeutettuja niihin osallistumaan, mutta openitkin ovat nykyisin tosi kovatasoisia. Mennään eteenpäin, kun kroppa on varmasti niihin valmis, Hellgren kuvaa.

Hellgrenin pyrkii myös Kiinassa Chengdussa tänä vuonna järjestettäviin Universiadeihin.

Mäkisellä on vielä pieni mahdollinen optio toteuttaa olympiaunelma jo Tokiossa kesällä. Silloin kuitenkin tähtien pitäisi olla juuri oikeassa asennossa oikeaan aikaan.

–Periaatteessa jos EM-kisat ja MM-kisat menisivät todella hienosti niin pieni mahdollisuus olisi villillä kortilla mukaan päästä. Ei ole kuitenkaan kovin todennäköistä, eikä se välttämättä edes palvelisi niin paljon omaa uraakaan. Menisi vielä paikat rikki, Mäkinen naurahtaa.

Molemmilla nummelalaisilla on katse kirkkaana vähintään vuoteen 2024 saakka.

– Nyt on aika keskittyä urheilu-uraan niin kauan kuin se tuntuu hyvältä ja paikat kestävät, toteavat molemmat.