Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ollaan kaikki samanarvoisia” – Laurean opiskelijat liikuttivat ja musisoivat Attendo Hiidessä

”Sinä olet tärkee / sinä kuulut tänne / olet ainutlaatuinen noin.”

Suvi Peltomäki soittaa kitaraa ja laulaa. Peltomäkeä vastapäätä sohvilla istuu yleisö, jota varten hän on Samaa polkua kuljetaan -laulun kirjoittanut ja säveltänyt. Juuri näille ihmisille ja juuri tähän keskiviikkoiseen iltapäivään.

Nummelalaiset Suvi Peltomäki ja Nea-Maria Krigsholm sekä lohjalaiset Sanna Forsberg ja Hanna Nevala ovat tulleet Attendo Hiisi -palvelukotiin pitämään ohjattua tuokiota talon kehitysvammaisille asukkaille.

Nelikko opiskelee Lohjan Laureassa sosionomeiksi. Opinnot ovat alkaneet vasta syksyllä, mutta kaikilla neljällä on jo kokemusta alalta.

– Meillä kaikilla neljällä opiskelijalla on lähihoitajan tutkinto sekä työkokemusta. Olemme saaneet hyödyntää opinnoissa taustaamme, Forsberg kertoo.

– Syksyllä meillä oli projekti koululaisten ja nuorten kanssa. Halusimme nyt kokemusta erilaisesta asiakasryhmästä, Nevala sanoo.

”Ois tylsää, jos kaikki ois samanlaisii / hei me kaikki ollaan samanarvosii.”

Attendo Hiiden tapahtumaa opiskelijat suunnittelivat tammikuun lopulta saakka. He yhdistivät iltapäivätuokioon sosiaalialan vaikuttamistyön opinnoista kaksi eri tehtävää: mediatuotoksen ja teorian tehtävän sekä ryhmänohjauksen tehtävän.

– Idea syntyi aika nopeasti, Peltomäki sanoo.

Musiikki oli keskeinen osa ohjattua tuokiota, lisäksi ohjelmaan kuului mielikuvitusjumppaa, joka toteutettiin tuolijumppana, jotta kaikki pystyivät osallistumaan. Talon asukkaat saivat myös muun muassa toivoa soitettavia kappaleita ja tanssia ja kertoa musiikin herättämiä ajatuksiaan.

– Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta kehitysvammaisten kanssa työskentelystä. Minulle tämä olikin avartava ja opettavainen kokemus, joka avasi sitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja millaista arki palvelukodissa on, Krigsholm kertoo.

Opiskelijoilla on vielä työtä opintokokonaisuuksien eteen. He tekevät seminaariin esitelmän järjestämästään ohjaushetkestä ja Samaa polkua kuljetaan -laulusta videon Youtubeen. Videoon yhdistetään kuvia ja videonpätkiä Attendo Hiiden tapahtumasta.

– Laulu kertoo siitä, että ollaan kaikki samanarvoisia, ollaan kaikki täällä samassa maailmassa, Peltomäki kertoo. Hän kertoo tehneensä musiikkia pienestä pitäen.

– Musiikki on rakas harrastus, jota hyödynnän töissä ja opiskeluissa myös.

”Erilaisuus on rikkaus / onneks meil on rakkaus.”

Attendo Hiiden johtaja Marja Someroja sanoo, että talon asukkaat ovat aina innoissaan uusista asioista ja erilaisista tapahtumista.

– Asukkaat ottavat vierailijat tosi ihanasti vastaan, Someroja lisää.

Hän sanookin, että talo tekee mielellään yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, esimerkiksi juuri oppilaitosten.

– Ottakaa vaan yhteyttä, Someroja kannustaa.

Hän kertoo, että talo on toiminut vasta reilun vuoden. Forsberg, Krigsholm, Nevala ja Peltomäki ovat toinen opiskelijaryhmä, joka talossa järjestää ohjelmaa asukkaille. Myös Attendo Hiiden ohjaajat itse pyrkivät keksimään mahdollisimman paljon puuhaa. Toimintatuokioissa esimerkiksi piirretään, maalataan, jumpataan, ulkoillaan ja pelaillaan.

Päivisin asukkaita on kuitenkin yleensä paikalla varsin vähän, sillä asukkaat käyvät Eteva Nummelan ja Karkkilan päivätoiminnassa.

Kursivoidut lainaukset Samaa polkua kuljetaan -laulusta.