Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdissä ryhmäkoot eivät täyty: "Valinnaiskieliä pitäisi voida tarjota kaikille halukkaille"

Ongelma Vihdin yläkouluissa: Valinnaiskielten ryhmiä ei perusteta 8. luokille, koska ryhmän minimikoko ei täyty. Nummelassa tilanne melko hyvä, koska yläkoulut tekevät yhteistyötä.

Vihti ei tarjoa peruskoulussa mahdollisuutta lukea englannin lisäksi toista pitkää kieltä, vapaaehtoista A2-kieltä, kuten moni naapurikunta. Vihdissä oli saksa tai ranska A2-kielenä tarjolla alakoululaisille vuosina 2001–05. Siihen se tyssäsi, mutta aloittaneet saivat jatkaa peruskoulun loppuun, ja moni jatkoi lukiossa.

– Suorastaan katastrofaaliseksi tilanteen tekee se, että viime vuosina myös valinnaisen B2-kielen aloittaminen peruskoulun kahdeksannella luokalla on käynyt vaikeaksi, paikoin mahdottomaksi, sanoo kunnanvaltuutettu Suvi Nuotio (sit., kesk.).

– Motivoituneet oppilaat eivät saa opetusta, mikäli valinnaiskielen minimioppilasmäärä ei täyty heidän koulussaan. Siten lähes kaikki vihtiläiset päättävät peruskoulunsa osaten ainoastaan englantia ja ruotsia.

Nuotio puhuu erityisesti eurooppalaisten valtakielten, saksan ja ranskan, puolesta. Suosikkikieli espanjan ryhmät täyttyvät helpommin.

– Pätevät kieltenopettajat ovat kunnassamme vakiviroissa. On järkyttävää opettajien osaamisen ja oppilaiden potentiaalin haaskaamista, ettei näitä kieliä opeteta – vaikka sitten vähän pienemmillekin ryhmille, Nuotio painottaa.

Nuotio jätti Keskustan valtuustoryhmän puolesta valtuustoaloitteen, jossa esitetään joustavuutta B2-kieliryhmien toteuttamiseen Vihdin yläkouluissa.

Kielten opiskelu on tärkeää, ja siihen oppilaita toki myös kannustamme.

Markku Tolvanen, rehtori

– B2-kielten opetus pitää turvat halukkaille vihtiläisille peruskoululaisille: on tutkittava kaikki käytettävissä olevat keinot, jotta valinnaiskieliryhmät niin ranskassa, saksassa kuin espanjassakin toteutuvat.

– Näitä keinoja voivat olla minimioppilasmäärässä joustamisen lisäksi esimerkiksi koulujen välinen yhteistyö myös muualla kuin Nummelassa – joko kuljetuksin tai nyt jo haltuun otettuja etäyhteyksiä hyödyntäen, sanoo Nuotio.

Yläkoulujen rehtorit toteavat, että juuri kielille korvamerkittyä tuntikehystä – siis määrärahaa Vihdin kunnan budjettiin – on saatava lisää, mikäli valinnaiskieliryhmien toteutuminen halutaan varmistaa. Tällä hetkellä halukkaita oppilaita on oltava ainakin kymmenen, jotta ryhmä voidaan perustaa. Etäopetus voisi olla yksi mahdollisuus, mutta sekin vaatii lisäresursseja. Kaikkien neljän yläkoulun yhteinen etäopetus on hankalaa järjestää, koska varsinkin Vihdin yhteiskoulun ja Otalammen koulujen tuntirytmiä määrittelevät vahvasti koulukuljetukset.

Nummelanharjun koulussa on nyt tarjolla saksaa, ranskaa, espanjaa ja oppilaiden toiveesta venäjää. 9. luokilla on ryhmät espanjassa, saksassa ja ranskassa – silloin ei vielä tarjottu venäjää – ja 8.-luokilla espanjassa, saksassa ja venäjässä. Ensi lukuvuonna tulee myös ryhmät espanjaan, saksaan ja venäjään. Ranskaa oppilaat eivät ole valinneet niin paljoa, että edes Kuoppanummen kanssa yhdessä saisimme ranskan ryhmän perustettua. Tänä vuonna kolme oppilasta olisi halunnut valita ranskan, ja sillä määrällä emme valitettavasti voi ryhmää perustaa, kertoo Nummelanharjun koulun rehtori Katri Mikkilä.

Kuoppiksen ja Nummelanharjun koulun yhteistyönä toteutamme valinnaiset yhteisellä tarjottimella, jolloin vähemmän valittaviin valinnaisaineisiin, kuten vieraat kielet, saadaan riittävästi opiskelijoita. Näin Nummelassa tilanne on kohtuullisen hyvä. Meillä on espanja, saksa, ranska ja venäjä. Yseillä kaikki kielet jatkuvat ja kaseilla näillä näkymin alkaa espanja ja venäjä, selvittää Kuoppanummen koulukeskuksen rehtori Markku Tolvanen.

Vihdin yhteiskoulussa on tarjolla espanja, saksa ja ranska. Oppilaiden valinnoista riippuu, mitkä B2-kielet vuosittain toteutuvat: tämän kokoisessa koulussa tyypillisesti kaksi B2-kielten ryhmää kullekin luokka-asteelle. Nykyiset 9.-luokkalaiset opiskelevat espanjaa ja saksaa, nykyisillä 8.-luokkalaisilla on sen sijaan kaksi espanjan ryhmää. Alustavasti näyttää siltä, että tulevalle 8. luokalle toteutuvat espanjan ja saksan ryhmät. Espanjan valtakunnallinen suosio on selkeästi syönyt pois ranskan, jonka valintamäärät ovat erittäin vähäisiä, toteaa Vyk:n rehtori Minna Kela.

Otalammen yläkoulussa tarjotaan vuosittain valittaviksi kieliksi saksa, ranska ja espanja.

– Muutamana viime vuotena ryhmä on muodostunut vain espanjan kieleen, kertoo Otalammen koulun rehtori Mirja-Liisa Tahkola.