Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Koronatilanne Karviaisen alueella: tartuntojen määrä ei ole laskenut toivotusti, mutta rokotukset etenevät hyvin

Pahin koronapandemian vaihe näyttää selätetyn Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella – toisaalta koronatilanne ei ole kuitenkaan parantunut merkittävästi sitten viime viikon.

– Uusien tartuntojen määrä ei ole lähtenyt laskuun niin kuin olisi toivottu. Tilanne näyttää jämähtäneen paikoilleen. Vaikka rajoituksia ruvetaan hiukan hellittämään, ei epidemia todellakaan ole vielä ohi, sanoo Karviaisen tartuntataudeista vastaava lääkäri Niko Partanen.

Uusia tartuntoja todetaan Partasen mukaan yhä päivittäin. Hän kertoo, että uusia koronatartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana todettu Vihdissä 44 ja Karkkilassa 11. Ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon osalta 100 000 asukasta kohden on Vihdissä 151 ja Karkkilassa 126.

– Ilmaantuvuusluvut ovat edelleen liian korkeita. Kaikkia ylimääräisiä kontakteja pitää edelleen välttää, Partanen painottaa.

Suurin osa tartunnoista on edelleen peräisin perheen sisältä. Myös työ ja muu lähipiiri ovat keskeisiä tartunnanlähteitä.

Partanen sanoo hieman huolestuttavaa olevan, että aiempaa enemmän tartunnanlähteistä jää selvittämättä. Tartunnanlähteistä tiedossa on kuitenkin vieläkin lähes 80 prosenttia.

Tartuntojen jäljityksessä ei Partasen mukaan ole ongelmia, vaan se tapahtuu edelleen reaaliaikaisesti.

Jos koronatartuntojen osalta tilanne onkin jämähtänyt paikoilleen, on koronarokotuksissa menty taas eteenpäin.

Vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen kertoo, että rokotuksia on annettu viime viikon loppuun mennessä kaikkiaan Vihdissä 5516 ja Karkkilassa 2229 annosta. Näistä ensimmäisen annoksen saaneita kuntalaisia on Vihdissä 4786 ja Karkkilassa 1966.

Karviaisen alueella on yli 80-vuotiaista rokotettu yli 91 prosenttia ja seuraavasta ikäryhmästä eli 70-79-vuotiaista yli 71 prosenttia.

– Nyt ollaan lähellä sitä maalia, että on rokotettu kaikki halukkaat yli 70-vuotiaat, Immonen sanoo.

Tiistaina avautui ajanvaraus koronarokotukseen myös jo kaikille 60-64-vuotiaille.

Aikoja voivat edelleen varata myös tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat kuntalaiset sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, jotka ovat iältään 16-64-vuotiaita.

Myös kaikki tänä vuonna 65-69 vuotta täyttäneet tai täyttävät voivat varata ajan rokotukseen. Heidän rokotteenaan käytetään AstraZenecan Vaxzevria -rokotetta.

– Jonkin verran on näkyvissä, että tämä vaikuttaa rokotuskattavuuteen, Joanna Immonen sanoo. Hän kertoo, että tunnelma 65-69-vuotiaiden ikäryhmässä tuntuu olevan vielä odottava johtuen luultavasti siitä, että AstraZenecan rokotteen kohdalla ovat THL:n suositukset vaihdelleet.

– Kovasti kannustamme siihen, että ihmiset uskaltaisivat tulla rohkeasti rokotteen ottamaan, Immonen sanoo. – Se on hyvin pieni, rajattu sairausryhmä, joille tämä rokote ei sovi.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan Vaxzevria -rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian.

Sen sijaan rokotteen ottamiselle ei ole este aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa eivät estä rokotteen ottamista.

– Näistä kysytään paljon. Viime viikolla nämä kyselyt työllistivät kovasti puhelinpalvelua, Immonen toteaa.