Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Hän merkitsi paljon niin monelle” – Minkart-ikkunagalleria: näyttely Liisa Enwaldin muistoksi ja kunniaksi

Iloinen baskeri, tuikkivat siniset silmät ja turvallinen olemus. Tällainen oli vihtiläisen nykytaiteilija Minna-Karoliina Heinon ensivaikutelma kirjailija ja kääntäjä Liisa Enwaldista.

Heino ja Enwald tapasivat ensimmäisen kerran, kun Heino tarjosi sarjakuvaansa Elämäntaito-lehteen, jossa Enwald oli päätoimittajana. Tapaamispaikkana oli Saukkolan St1-huoltoasema ja vuosi oli 2012.

– Siitä alkoi myös meidän yhteinen elämäntarina. Hänestä tuli mentorini. Keskustelimme taiteesta, aforismeista ja esseistiikasta, Heino kertoo.

Naiset tekivät yhdessä myös Puun haiku -nimisen näyttelyn, joka oli esillä Vihdin kirjastoissa vuonna 2018. Samana vuonna Enwald oli esiintymässä Päivölän aforismipäivillä.

Tänä keväänä, maaliskuun 13. päivä, Liisa Enwald kuoli. Viime vuonna hänellä oli todettu ALS-sairaus.

– Häneltä meni ensin liikuntakyky ja sitten ääni, mutta häneltä eivät menneet sormet eikä ajatus, Heino sanoo ja kertoo olleensa sähköpostikirjeenvaihdossa Enwaldin kanssa vielä nyt keväälläkin.

– Meillä jäi asioita kesken, Heino suree. Toisaalta hän sanoo olevansa äärettömän kiitollinen siitä, että sai tuntea Enwaldin ja sai tältä tukea, opastusta ja kannustusta.

– En ole ainoa, jota Liisa on syvästi koskettanut kirjallisuuden kentällä. Hän merkitsi paljon niin monelle, Heino sanoo ja jatkaa: – Haluan tarjota hänelle sitä tunnustusta, jota hän ansaitsee.

Tämä mielessään Heino pystytti Vihdin kirkonkylässä sijaitsevaan Minkart-ikkunagalleriaansa uuden näyttelyn. In Memoriam Liisa Enwald -näyttely on koottu kirjallisuustaiturin muistoksi ja hänen pitkän uransa kunniaksi.

Minna-Karoliina Heinon mukaan Liisa Enwald oli hyvä kuuntelemaan ja vastaamaan, olemaan läsnä. Hän kuvailee Enwaldia myös tarkkojen havaintojen tekijäksi ja syvälliseksi ajattelijaksi, mitkä ominaisuudet näkyvät Enwaldin kirjallisessa tuotannossakin.

Tästä tuotannosta on Minkart-ikkunagallerian näyttelyyn valikoitu sitaatteja. Minka Heinon lisäksi sitaatteja ovat valinneet ntamo-kustantamon kustantaja Jarkko S. Tuusvuori ja Mirkka Rekola -seuran puheenjohtaja Katja Seutu.

Liisa Enwaldin kirjalliseen tuotantoon on luvassa vielä viimeinen lisä.

– Liisa oli helmikuussa saanut viimeisimmän kirjansa valmiiksi ja lähettänyt sen kustantajalle. Se ilmestyy syksyllä postuumisti, Heino toteaa. Hän pyyhkäisee kyynelen poskeltaan.

Liisa Enwaldin muistonäyttely esillä 28.4. saakka Minkart-ikkunagalleriassa Vihdin kirkonkylässä (Niuhalanraitti 23, Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunatilat).