Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Moni olisi laittanut rötiskön nurin”– Sepän paja valmistuu Otalammella juhannukseksi

Värillinen lyijylasi-ikkuna ja riimuja ovenpieleen. Niin, ja katto. Ne vielä uupuvat Otalammelle rakentuvasta sepän pajasta.

Arttu Ilves ja Markus Tuonenjoki ovat innoissaan työnsä tuloksista; pian sepät saavat ahertaa ahjon ja alasimen äärellä rautaa takoen.

Tähän mennessä pajan rakentamiseen on kulunut Ilveksen laskelmien mukaan ”vain kymmeniä työtuntia ja kolme rahaa”.

– Meillä on kova yritys, vaikka ei yritystä olekaan, sepät veistelevät.

– Mursketta ja kivituhkaa päälle ja sitten valetaan betonilattia tähän, Tuonenjoki suunnittelee maata kohti viittilöiden.

– Oho, oho, korkealentoisia suunnitelmia, Ilves vastaa kaverillisesti hymähtäen ja jatkaa, että Tuonenjoen idea on ”loistava ja toteuttavissa”.

Lattian rakentamisen aloitus siirtyi haastavien sääolosuhteiden vuoksi.

– Pääsiäisenä oli liian aikaista yrittää traktorilla mäkeä ylös. Homman aloitus siirtyi. Maanrakennusalalla työskentelevä Otalammella asuva Torsti Rajakari riensi meitä auttamaan, se oli huippua! Ilves ja Tuonenjoki kiittävät.

– Onneksi välissä ehdittiin rakentamaan runko uusiksi ja nostamaan paja ylös, Ilves selvittää.

Seppien työpajaksi uudelleen rakennettava yli 100 vuoden takainen paja on siivottu runsaista romukuormista, joiden uumenista on poimittu talteen aarteita eli käyttökelpoiset työkalut. Lisäksi pajan seinät ovat suoristettu ja katto purettu.

– Katto on tarkoitus rakentaa kierrätetyistä kattopelleistä, Ilves kertoo.

Ilves ja Tuonenjoki ovat nimenneet pajan Tuonen Ilvekseksi.

– Moni olisi varmasti tämän rötiskön nähdessään laittanut mökin nurin ja rakentanut uuden tilalle, mutta me haluamme tehdä asiat vaikeimman kautta, miehet hymyilevät ja lisäävät arvostavansa rakentamisessa ekologisuutta.

– Pyrimme käyttämään rakentamisessa mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja.

Huuva eli liesikupu ja tuuletin on tarkoitus valmistaa paikan päällä.

– Ilmanvaihdon suodatin- ja imujärjestelmät ovat vielä kysymysmerkki, mutta kyllä me jotain keksimme, rakentajat sanovat.

Pajan avajaisia vietetään juhannuksena. Silloin Tuonenjoen tulevan puolison ja pajalle myös sepäksi asettautuvan Ashareth Worthingtonin on tarkoitus olla jo Suomessa.

– Juhannuspäivänä 25.6. grillataan ja juhlistetaan ylös noussutta pajaa! Ilves ja Tuonenjoki sanovat riemumielin.