Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ei hyttysen pistoa kummempi” – Kirkkoniemen rokotuspisteen arki on tehokkuutta, tarkkuutta – ja tyytyväisiä asiakkaita

Aamu alkaa puoli kahdeksalta. Kirkonkylän koronarokotuspisteen työntekijät tulevat Kirkkoniemen koulun ruokalaan ja ottavat esiin rokotelagenulat.

– Tässä käy aamulla hiljainen kuhina. Neljä hoitajaa keskittyy kukin omaan työhönsä, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen sanoo.

Kutakin rokottajaa kohden on päivittäin 72 rokoteannosta ja niistä puolet vedetään ruiskuihin aamulla. Rokotteita on vain päivän tarpeiksi, ei yhtään ylimääräistä.

Modernan rokote säilyy kuusi tuntia, joten päivän loppuja annoksia alkaa tiiminvetäjä valmistella käyttökuntoon yhdeltätoista. Käytännöt ovat tarkat ja vakiintuneet eikä rokotteiden kanssa hoppuilla.

– Kaikki pyritään varmistamaan niin, että virheiden mahdollisuus minimoidaan. Tarkkuus on iskostunut kaikille.

Tällä viikolla Karviaisessa pistettiin yli 2000 annosta koronarokotteita. Se on suurin viikossa annettu määrä tähän mennessä.

Nummelalainen Antti Kalliomäki riisuu takin, avaa paidannapit ja vetää paidan pois olkapäältä. Hän istuu tuolille Kirkkoniemen koulun luokassa.

Kalliomäki on tullut ottamaan koronarokotuksen ensimmäisen annoksen. Hän on 82-vuotias ja hänen ikäryhmässään rokote on Modernan valmistama.

– Ei tuntunut hyttysen pistoa kummemmalta, Kalliomäki sanoo, kun terveydenhoitaja Henna Lausvaara on pistänyt rokotteen hänen olkavarteensa ja laittanut laastarin pistoskohdalle.

Lausvaara kertoo Kalliomäelle, että rokotuksesta voi seurata ohimeneviä oireita, esimerkiksi turvotusta ja punoitusta. Sitten Lausvaara neuvoo, mihin Kalliomäen tulee mennä seuraavaksi.

Rokotteen saamisen jälkeen pitää istua vartin verran tarkkailemassa vointia. Tämä onkin eniten aikaa vievä osuus koko toimenpiteestä. Rokotettavaksi pääsemistä ei Kirkkoniemessä nimittäin joudu juuri odottelemaan: rokotukseen pääsee varattuna aikana tai jopa etuajassa. Varsinainen rokottaminen kestää vain pienen hetken ja rokotusaikoja onkin tarjolla viiden minuutin välein.

Keskiviikkona rokotukset ovat alkaneet aamulla kello 8.30. Antti Kalliomäki saa piikin olkavarteensa heti kymmenen jälkeen – ja hän on Henna Lausvaaralle jo päivän 20:s asiakas.

Kalliomäki poistuu hyvillä mielin varaamaan aikaa tehosterokotteeseen ja istumaan vartiksi toiseen luokkahuoneeseen. Sen liitutaululla lukee ”Olet ihana!”

Vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen kehuu Kirkkoniemen tiloja toimiviksi. Liikuntarajoitteiset pääsevät ovelle autolla ja sisälläkään ei tarvitse kävellä pitkästi – toisin kuin Karkkilan kaupungintalolla, jonne on liikuntarajoitteisia varten tuotu pyörätuolit.

Kirkkoniemessä on sisäänkäynnin tuntumassa vastaanottopiste, josta on vastuussa kaksi työntekijää. Toinen heistä ottaa asiakkaan vastaan ja toinen pitää huolta odotustilasta.

Immonen kertoo, että aulahenkilökunta on tullut työhönsä tällä hetkellä kiinni olevasta Vihdin Kierrätyskeskuksesta.

– He ovat olleet ihan kullanarvoisia! He kehittävät toimintaa ja heidän palveluasenteensa on kohdallaan. Turvallisuutta ei ole tarvinnut heille teroittaa.

Rokotuspäivissä on ollut mukana myös Karviaisen eri yksiköistä useita työntekijöitä kirjaajina sekä ajanvaraajina. Rokottajia puolestaan on resursoitu viisi neuvola- ja kouluterveydenhoitajista. Heidän lisäkseen rokotustyössä on terveysaseman sairaanhoitajia.

Rokotettavaksi pääsee Kirkkoniemessä kerrallaan kolme henkilöä. Rokotuksen jälkeen asiakkaat jakautuvat kahteen alakerran luokkahuoneeseen odottamaan.

– Yläkerrassa on identtiset tilat. Ne otetaan käyttöön viimeistään heinäkuussa eli keskikesällä täällä on samaan aikaan kuusi rokottajaa, Immonen kertoo.

Pysäköintitila koulurakennuksen edessä on vielä toistaiseksi riittänyt, mutta sitäkin on luvassa lisää.

– Kunnan kanssa on jo sovittu, että saamme alaparkkiksen käyttöön, kun se on kuivahtanut.

Antti Kalliomäki ei suinkaan ole ainoa rokotteen saanut, joka lähtee Kirkkoniemestä tyytyväisenä.

Henkilökunta keksi joku aika sitten ottaa rokotuspisteessä käyttöön palautelaatikot. Niihin tulee yllättävän paljon viestejä – ja viestit ovat positiivisia.

Palautteissa toivotetaan jaksamista ja voimia henkilökunnalle. Niissä kehutaan järjestelyjä erinomaisiksi. Työntekijöitä kiitetään ystävällisyydestä ja tehokkuudesta.

Useampaan palautelappuun on piirretty sydämiä ja hymynaamoja.

– Rokotepisteellä tunnelma on hyvä ja rauhallinen, sanovat Joanna Immonen ja Henna Lausvaara. – Pääsääntöisesti ihmiset tulevat hyvällä mielellä. Joskus nummelalaiset ovat harmissaan tullessaan – mutta hekin yleensä lähtevät tyytyväisinä.