Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelaan omatoimikirjasto – muutostyöt alkuun toukokuussa

Omatoimikirjasto: Käyttöönotto syksyllä. Valaisimet vaihtuvat ja ovi toimii sähköisesti.

Nummelalainen Outi Sarvi haki etukäteen varaamansa kirjat Vihdin pääkirjaston oven edessä olevalta noutoluukulta torstaina. Hän oli varannut dekkareita sekä kirjan nimeltään: Viha jonka kylvät. Kirja kertoo mustan nuoren tarinan tämän päivän Amerikassa.

– Minulla on aina jokin kirja menossa. Olen erityisesti ruotsalaisten dekkareiden ystävä. Nyt lainasin muutakin. Olen kuullut Viha jonka kylvät- kirjan olevan mielenkiintoista luettavaa. Kirjaston noutopalvelu on mielestäni toiminut oikein hyvin, Sarvi kiitteli.

Vihdin kunnankirjasto on muuttanut toimintaansa reilun vuoden ajan kestäneissä koronarajoitteissa joustavasti. Joulukuun puolivälistä lähtien kirjasto on toiminut varausten noutopalvelun periaatteella. Varausten noutopalvelu toimii Vihdin pääkirjastossa Nummelassa Kappelitien puoleisella ovella.

Lapsia, päiväkotiryhmiä ja koululaisia kirjasto palvelee kirjastokasseilla, joihin on koottu muhkea lukupaketti luettavaa. Kasseja lainataan Nummelan kirjastosta noin sata kassia kuukaudessa.

– On olemassa aineistoja, joita on vaikea miettiä etukäteen lainattavaksi. Varsinkin lastenkirjat ovat sellaisia. Olemme koonneet kasseihin valmiiksi kirjoja lapsille tietyllä ikähaitarilla. Meillä on myös uutuuksia esillä noutopalvelun vieressä olevassa hyllyssä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen.

Varausten noutopalvelu toimii niin, että kirjastonkäyttäjät voivat varata etukäteen haluamansa aineiston verkkokirjastossa osoitteessa https://lukki.finna.fi tai ottamalla yhteyttä kirjastoon ja lainata aineiston pääkirjastolta, kun ovat saaneet ilmoituksen, että varaus on valmiina noudettavaksi. Varausten noutopalvelun aukioloajat ovat nähtävillä kirjaston verkkosivuilla.

Koulu- ja päiväkotiryhmille on lainattu noin sata valmiiksi koottua kassia kuukaudessa.

kirjastotoimenjohtaja Hanna Laitinen

Vihdin pääkirjastoon Nummelaan on tulossa omatoimikirjasto. Ennen omatoimikirjaston käyttöönottoa pääkirjaston valaisimet vaihdetaan, Kappelitien puoleiselle ovelle asennetaan omatoimikirjaston sisäänkirjautumisjärjestelmä, ovi muutetaan sähköisesti avautuvaksi ja kirjaston tiloihin tehdään muita omatoimikirjaston toiminnan edellyttämiä muutoksia.

– Valaisinremontin valmistelutyöt alkavat toukokuun alussa ja työt kestävät viikon 20 loppuun. Pääkirjaston tilat avataan asiakkaille maanantaina 21.6.2021, mikäli koronatilanne sen sallii. Omatoimikirjasto otetaan käyttöön syksyllä 2021. Noutopalvelu toimii valaisinten vaihdon ajan lukuun ottamatta muutamaa toukokuun alkupuolelle ajoittuvaa päivää, jolloin valaisimia vaihdetaan kirjaston aulaan, Hanna Laitinen valottaa.

– Valaisinten vaihdon aikana suuri osa kirjaston hyllyistä ja kirjoista joudutaan siirtämään henkilönostimien tieltä. Koska suuri osa pääkirjaston kokoelmista on valaisintöiden aikana pakattuna laatikoihin, pääkirjastolla paikalla olevaa aineistoa ei voi tänä aikana varata. Vihdin kirkonkylän kirjastossa, Vihdin kirjastoautossa sekä muissa Lukki-kirjastojen toimipisteissä olevat kirjat ja muu aineisto ovat varattavissa normaalisti. Valaisintöistä johtuvien järjestelyjen vuoksi pääkirjastolta lainatulle aineistolle ei tule eräpäiviä ajalle 12.5.-27.6.2021. Lainoja voi kuitenkin palauttaa myös tänä aikana pääkirjastolle Hannankadun puolella olevaan palautusluukkuun tai varausten noutopalveluun, Hanna Laitinen tarkentaa.

Muut pääkirjaston tiloihin tarvittavat muutostyöt tehdään valaisinremontin valmistumisen jälkeen.

– Töiden aikana osia kirjastotiloista joudutaan rajaamaan pois käytöstä. Kappelitien puoleinen sisäänkäynti tulee olemaan jonkin aikaa poissa käytöstä. Mikäli koronatilanne sallii kirjaston aukiolon, asiakkaat pääsevät tänä aikana sisään kirjastoon Pisteenkaaren puolella olevasta ovesta. Pääkirjastolla tehtävät muutostyöt eivät vaikuta Vihdin kirkonkylän kirjaston tai kirjastoauton toimintaan, Hanna Laitinen toteaa.

Omatoimikirjasto mahdollistaa kirjaston käytön myös silloin, kun kirjastohenkilökunta ei ole paikalla. Vihdin kirkonkylän kirjasto on toiminut omatoimikirjastona vuodesta 2017.

Omatoimiaikoina kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla. Omatoimikirjaston käyttö edellyttää omatoimiasiakkaaksi rekisteröitymistä.