Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Oma jätevesihuolto edelleen ykkösvaihtoehto Vihdissä, mutta ei ilman äänestystä

Lautakunta äänesti 6–3: Ykkösenä Vihdin oma jätevesihuolto jatkossakin. Jollei lupia saada, sitten siirtoviemäri Espooseen. Kumpikin ratkaisu on Vihdille kallis.

Vihdin kunnan tulevasta jätevesiratkaisusta äänestettiin jälleen kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa tiistaina. Äänin 6–3 lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle, että kunta hoitaisi jätevesien puhdistuksen jatkossakin itse. Jollei lupia tähän saada, edessä on jätevesien johtaminen siirtoviemärin kautta Espooseen HSY:n puhdistamolle ja sieltä Itämereen. Kumpikin ratkaisu tarkoittaa Vihdille jätti-investointeja ja vihtiläisille vesimaksujen korotuksia.

Lautakunta siis esittää, että Vihdin Vesi eli kunnan vesihuoltolaitos edistää ratkaisua, jossa Vihdin kirkonkylän puhdistamo uudistetaan ja Etelä-Nummelaan rakennetaan uusi puhdistamo, josta käsitellyt vedet puretaan Risubackajokeen Siuntionjoen vesistöön – kuten Nummelan puhdistamolta nytkin. Ja mikäli tälle vaihtoehdolle ei saada tarvittavia ympäristölupia, edistetään ratkaisua siirtoviemärin toteuttamiseksi Espoon Blominmäen puhdistamoon.

Lautakunnassa Liisa Ikonen (vihr.) esitti Pentti Pulkkisen (sd.) kannattamana ratkaisua, jossa kaikki jätevedet johdetaan siirtoviemärillä HSY:n Blominmäen puhdistamolle käsiteltäväksi. Äänestyksessä myös Päivi Ruostesaari-Solja (sd.) kannatti tätä.

Esittelijän, Vihdin Veden vs.johtajan S aijariina Toivikon ehdotus voitti – sen kannalla äänestyksessä olivat kaavoitus- ja teknisen lautakunnan muut jäsenet: puheenjohtaja Mike von Wehrt (kok.), Jaana Mäntyvaara (kok.), Markku Pietilä (kok.), Tiina Kontio (kesk.), Pasi Saario (kesk.) ja Vesa Honkavaara (ps.).

Edellisessä kokouksessaan lautakunta palautti jätevesiratkaisun äänin 6–3 uuteen valmisteluun siten, että ykkösvaihtoehdoksi otetaan juuri oman toiminnan kehittäminen.

Kaksiosainen lautakunnan päätös sisältää myös esityksen, että Vihdin Vesi toimittaa 30.6.2021 mennessä Nummelan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan edellyttämän suunnitelman Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Ympäristöluvan mukaisesti jätevedet tulee ensisijaisesti johtaa muualle kuin Siuntionjoen vesistöön, jonne ne nyt johdetaan.

Investointi 39,4 tai 35,5 miljoonaa euroa.

Saijariina Toivikko, Vihdin Veden vs. johtaja

– Suunnitelmassa esitetään toimet, joilla Siuntionjoen vesistöön kohdistuva jätevesien aiheuttama kuormitus vähenee nykyisestä siten, ettei sillä ole merkittävää haitallista vaikutusta vesistössä purkupaikan alapuolella, selvittää Vihdin Veden vs. johtaja Saijariina Toivikko.

– Tämä suunnitelma ei ole ympäristölupahakemus vaan nykyisen ympäristöluvan edellyttämä suunnitelma tulevaisuuden ratkaisuista. Mikäli kunnanvaltuusto päättää Etelä-Nummelan puhdistamovaihtoehdon edistämisestä, laatii Vihdin Vesi asiaa koskevan ympäristölupahakemuksen AVI:lle.

Mitkä ovat tällä tietoa omien puhdistamoinvestointien kustannukset Vihdin kunnalle?

– Kirkonkylän puhdistamon uudistamisen kustannusarvio on 5,6 miljoonaa euroa.

– Uuden Etelä-Nummelaan rakennettavan puhdistamon investointikustannukseksi on arvioitu noin 24,7 miljoonaa euroa ja lisäksi 3,1 miljoonaa euroa nykyisen ja uuden puhdistamon välisen siirtoviemärin kustannukseksi.

– Puhdistamon laajennuksen jälkeen vuonna 2050 kokonaisinvestointi Etelä-Nummelan uuden puhdistamon ja sen siirtoviemärin osalta olisi 39,4 miljoonaa euroa, vastaa Toivikko.

Entä siirtoviemärin kustannukset?

– Siirtoviemärin investointikustannukset olisivat noin 34 miljoonaa euroa kaksiputkijärjestelmänä, ja tasausaltaan rakentamisen jälkeen vuonna 2050 kokonaisinvestointi olisi 35,5 miljoonaa euroa.

– Käyttökustannukset on arvioitu suuremmiksi siirtoviemärivaihtoehdossa, joten siirtoviemärivaihtoehdon laskennallinen vertailuhinta, joka ottaa huomioon niin investointi- kuin käyttökustannukset, on noin 10 prosenttia korkeampi kuin puhdistamovaihtoehdossa. Konsultti on ilmoittanut kustannusarvioiden tarkastelutarkkuudeksi plus–miinus 15 prosenttia, Toivikko toteaa.