Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

”Pidämme kiinni rokotusjärjestyksestä” – yli 50-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus avautuu ensi viikolla

Seuraavana ryhmänä koronarokotusten ajanvaraus avataan Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella perusterveille 50-59-vuotiaille. Tämä tapahtuu ensi maanantaina 3. toukokuuta kello 10.

Myös kaikki tätä vanhemmat sekä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat voivat edelleen varata rokotusaikoja koronarokotukseen.

– Aikaisemmat ryhmät eivät poistu ajanvarauksesta vaan heidän oikeutensa varata aikoja säilyvät ennallaan, vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen muistuttaa.

Moni lähikunta on ehtinyt avata ajanvarauksen yli 50-vuotiaille jo aiemmin.

– Se on kuntakohtaista, missä vaiheessa kunnissa avataan päällekkäin ryhmille ajanvarauksia, Immonen sanoo.

Hän jatkaa: – Me olemme halunneet, että yksi ryhmä saadaan maaliin ennen kuin aikoja avataan seuraavalle ryhmälle. Näemme tärkeänä, että suuremman riskin ryhmät saavat rokotteen ensimmäisenä. Olemme olleet tiukkoina siinä, että pidämme rokotusjärjestyksestä kiinni ja näin omalta osaltamme turvaamme terveydenhuollon kantokykyä, josta on paljon puhuttu.

Immonen huomauttaa myös, että vaikka naapurikunnassa olisi avattu ajanvaraus, tämä ei vielä tarkoita, että aikoja kunnassa olisi sillä viikolla tarjolla.

Karviaisen johtaja Timo Turunen puolestaan muistuttaa, että eri valmistajien rokotteita tulee maahan eri määriä ja eri aikoina. Koska kunnissa on käytössä eri valmistajien rokotteita, vaikuttaa tämä rokotettavien määriin ja ikäryhmiin.

– Näiden kaikkien tekijöiden yhteissumma selittää kuntakohtaisia viikkotasolla tarkasteltuja eroja.

Turunen ja Immonen sanovatkin, että rokotekattavuutta tulee vertailla parin viikon aikajänteellä.

– Koko ajan ollaan yhteydessä Hus-apteekkiin ja Lohjalle, että jakauma on oikeudenmukainen, Turunen vakuuttaa.

Koronarokotuksia on annettu viime viikon loppuun mennessä Vihdissä kaikkiaan 8106 annosta, Karkkilassa 3259 annosta. Näistä ensimmäisiä annoksia on Vihdissä reilu 7300 ja Karkkilassa lähes 3000.

– THL:n luvut eivät päivity reaaliaikaisesti. Se on hyvä huomata, kun osa käy tiiviistikin katsomassa sieltä tilannetta, Joanna Immonen sanoo.

Yli 70-vuotiaiden rokotuskattavuus Karviaisen alueella on jo yli 90-prosenttinen.

– Olemme saaneet suojattua haavoittuvimmassa asemassa olevat. Myös 60-69-vuotiaiden osalta olemme hyvässä vauhdissa, Immonen sanoo ja kertoo, että 60-69-vuotiaiden ikäryhmässä tahtia ovat hidastaneet muuttuneet käytännöt AstraZenecan rokotteen osalta. Viimeisimpänä THL antoi viime viikolla päätöksen, jonka mukaisesti 65-69-vuotiaiden on toukokuun alusta alkaen mahdollista valita AstraZenecan rokotteen sijaan mRNA-rokote, mikä Karviaisen alueella tarkoittaa Modernan rokotetta.