Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtiläinen Liisa Karjalainen 100 vuotta: ”Arki jatkuu päivä kerrallaan”

Nummelalainen Liisa Karjalainen täytti 100 vuotta 7.4. 2021. Hän asuu yksin ja selviää edelleen varsin hyvin arjen askareissa. Kotihoito piipahtaa iltaisin tarkistamassa, että asiat sujuvat. Muisti pelaa, ja rollaattorilla Liisa liikkuu ketterästi sisätiloissa, mutta ei enää ulkoile yksin.

Liisan (o.s. Salo) lapsuudenkoti oli Ojakkalassa Kotkaniemen kartanon mailla; isä oli kartanon muonamies ja perheessä yhdeksän lasta.

Ojakkalaan Liisa myös perusti oman perheensä kirvesmies Leo Karjalaisen kanssa. Sotien jälkeen Leo sai Ojakkalan urheilutalon vierestä rintamamiestontin, jolle nousi oma talo. Perheeseen syntyi tytär ja poika. Liisan iso urakka ja harrastus oli kasvimaa. Suuri rakkaus oli puutarha, jonka hän piti hienossa kunnossa. Alkuvaiheessa perhe oli hyvin omavarainen: oli kanoja ja lampaitakin.

Liisa Karjalainen oli kotiäiti, mutta kävi välillä töissä Vihdinseudun Osuusliikkeen leipomossa ja siivoamassa Helsingin kaupungin lastenkodin kesäpaikassa Ojakkalassa. Nuorena vaimona hän oli miehensä kanssa Katinhännän turvesuollakin turvetta nostamassa.

Karjalaiset muuttivat Ojakkalasta Nummelaan. Vielä yli 80-vuotiaana Liisa toimi miehensä omaishoitajana. Leskeksi hän jäi vuonna 2006.

– Kun äiti jäi yksin, hän katsoi löytyykö vielä vanhoja Ojakkalan aikaisia tuttuja. Löytyihän niitä, ja yksi on yhä jäljellä. Siskoilleen äiti ei enää voi soittaa, sillä viimeinenkin pikkusisko kuoli kymmenen vuotta sitten, kertoo tytär, jyväskyläläinen Paula Määttä.

– Onneksi Nummelassa asuu edelleen serkkuni Anneli Salo, joka on äitini lähiturva.

Kaksi koronarokotusta saaneen Liisa Karjalaisen 100-vuotisjuhlat vietettiin 7.4. perhepiirissä tyttären luona Jyväskylän Tikkalan kylässä. Onnistuneessa juhlassa Liisa sai kuulla rakastamaansa harmonikkamusiikkia harmonikkamestarin soittamana ja Tapsa Rautavaaran lauluja omien lastenlasten laulamina.

– Likka yllätti, totesi Liisa maistellessaan ensi kertaa elämässään afganistanilaisia makuja: tyttären afganistanilainen ystävä oli järjestänyt juhla-aterian.

Liisa Karjalaisella on Nummelassa nimikaima, joka tunnetaan runonlausujana. Samasta nimestä on silloin tällöin aiheutunut sekaannuksia.