Entinen Kirja-Aitan talo sai uudet omistajat Vihdissä: "Tämä talo on helmi raitilla ja laajemminkin"
3
Veljekset Jussi Suni ja Pekka Suni suunnittelevat Kirja-Aitan taloon kirja-, taide-, antiikki- ja vintageliikettä. Talosta tulee myös Pekan koti. Tilaa on myös kummankin keräämällä esineistölle. Marja Keski-Luopa
Katso isompi kuvaArkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema, vuonna 1928 valmistunut apteekkari Gulinin talo, sittemmin Kirja-Aitan talona tunnettu, on olennainen osa kirkonkylän raittia. Marja Keski-Luopa
Katso isompi kuvaUusien omistajien haaveena on saada talon kadunpuoleinen julkisivu alkuperäisen piirustuksen mukaiseksi tulevaisuudessa. Selim A. Lindqvist suunnitteli rakennuksen apteekkari ja rouva Axel Gulinille. Marja Keski-Luopa
Tunnettu arkkitehti Selim A. Lindqvist suunnitteli näyttävän rakennuksen apteekiksi ja kodiksi apteekkari Gulinille.
Marja Keski-Luopa
Uudet omistajat Jussi ja Pekka Suni pitävät entistä Kirja-Aitan taloa Vihdin kirkonkylän raitin helmenä. Se on arvokas löytö laajemminkin, sillä sen suunnitteli tunnettu 1920-luvun arkkitehti Selim A. Lindqvist Vihdin silloiselle apteekkarille Axel Gulinille apteekiksi ja kodiksi. Näyttävä rakennus valmistui vuonna 1928.
Esimerkiksi kirkonkylän taloja esittelevä Vihdin kirkonkylän opas -kirjanen vuodelta 1993 ei tunne talon suunnittelijaa. Arkkitehdistä ei ole mainintaa myöskään Vihdin historian 1918–1965 ensimmäisessä osassa, joka ilmestyi 1996 ja jossa kerrotaan apteekkari Gulinista ja hänen liiketalostaan.
Kulttuurista kiinnostuneet veljekset Jussi ja Pekka Suni ostivat entisen Kirja-Aitan talon viime viikolla. Myyjänä oli Mikko Helenne, jonka perhe avasi taloon kirjakaupan 1950-luvulla. Kirja-Aitta lopetti muutama vuosi sitten.
– Aiemmat omistajat eivät ehkä tunteneet arkkitehti Selim A. Lindqvistia, joka on suunnitellut Helsinkiin Katajanokan jugendhuviloita sekä esimerkiksi Aleksi 13 -tavaratalona tunnetun rakennuksen, toteaa Jussi Suni innostuneena.
Talo on iso ja vaatii kunnostusta. Kadun puolella kerroksia on kaksi, puutarhan puolella kolme. Liike- ja asuintilaa on noin 400 neliötä, lisäksi varastoa noin 200 neliötä. Talossa on kolme asuntoa.
Jussi Suni (65) on koulutukseltaan juristi, muttei ole työskennellyt laki- vaan liikemiehenä. Hän on yrittäjä. Pekka Suni (66) puolestaan on humanisti ja kielimiehiä. Hän tekee edelleen käännöstöitä omalla toiminimellään.
Talo kolahti: se sopii meille täydellisesti tiloiltaan.
Jussi ja Pekka Suni
Kumpikin on intohimoinen keräilijä ja vanhojen rakennusten ystävä. Vanhoja taloja heillä on ollut useampia ja on edelleen, mutta nyt on tarkoitus keskittää tavara, toiminta ja tarmo apteekkarin Gulinin taloon Vihdin kirkonkylään.
– Tämä sopii meille täydellisesti tiloiltaan.
Talosta tulee myös Pekan koti. Jussin vakituinen asunto pysyy Helsingissä.
– Hienoa on sekin, että paikkakunnalla on pitkät kulttuuriperinteet, toteavat veljekset. He ovat jo käyneet naapurissa kirkonmäellä ihailemassa liki 250-vuotiasta Vihdin kirkkoa sekä Pyhän Birgitan kirkon raunioita.
Veljesten tavoitteena on perustaa apteekkari Gulinin taloon kirja-, taide-, antiikki- ja vintageliike. Avaamisen ajankohta, samoin aukioloajat ovat vasta suunnitteilla.
– Ainakin Wuosisatamarkkinoilla elokuun lopulla on tarkoitus olla auki. Toivottavasti markkinat voidaan järjestää.
Jussi on kerännyt pitkään kirjoja, joista vanhin kokonaisena säilynyt on vuodelta 1518. Kirjan lehtiä on 1400-luvulta asti. Uskonnollisia kirjoja on 1500–1700 luvuilta. Kokoelman vanhin dokumentti on vuodelta 1295.
– Kirjakokoelma on hieno. Se on karttunut eurooppalaisista huutokaupoista ja kotimaisilta keräilijöiltä. Osaa siitä voisi esitellä näyttelyn muodossa pysyvästi.
Itämaiset, erityisesti kiinalaiset esineet ovat olleet Pekan keräilyn kohteina.
– Itämaisista mattoja olen harrastanut ikäni. Niitäkin voisin tuoda tänne myyntiin. Ja tuhat vinyylilevyä rokista jazziin.
Isot, kauniit ja paksut itämaiset matot sopivatkin vanhan talon isoihin huoneisiin hyvin. Vanhoja tauluja ja antiikkikalusteitakin on veljeksille kertynyt.
– Meillä on myös vintagetyylistä sisustustavaraa, jonka uskomme kiinnostavan.
– Tauluistakin olisi kiva koota tänne pysyvä taidenäyttely.
Eino Ketolan kirjoittaman Vihdin historian ykkösosassa kerrotaan, miten piirilääkäri Mellberg kuvasi haltioituneena Vihdin apteekin 1928 valmistuneita uusia tiloja. Vasta 1950-luvulla apteekki muutti valmistuneeseen säästöpankintaloon, ja nuorempi polvi oppi tuntemaan apteekkari Gulinin talon Kirja-Aitan talona.