Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

50-vuotiaan Vihdin Teatterin juhlanäytelmä valmistuu: "Lipunmyynnille on patoutunutta kysyntää."

Vihdin Teatterin 50-vuotisjuhlanäytelmää Aatamin puvussa ja vähän Eevankin harjoitellaan parhaillaan täydellä vauhdilla Lankilan vanhan päiväkodin teatteritiloissa. Näytelmän ensi-ilta on 19.6. Vihdin kirkonkylän Kirkkoniemessä sijaitsevassa kesäteatterissa. Lipunmyynti olisi normaalisti jo täydessä vauhdissa, mutta koronarajoitteiden vuoksi lipunmyyntiä ei ole voitu toistaiseksi avata.

– Lipunmyynnille on patoutunutta kysyntää, mutta emme voi avata lipunmyyntiä ennen kuin tiedämme millaiset kokoontumisrajoitukset meillä kesällä on. Jos pääsemme aloittamaan lipunmyynnin toukokuussa, niin emme ole vielä myöhässä, kertoo hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja Jukka Ahonen.

Vihdin Teatterin hallituksen puheenjohtaja Marit Peura on ollut kesäteatteritoiminnassa mukana alusta lähtien. Hän kertoo, että näyttelijät ovat äärimmäisen motivoituneita harjoittelemaan ja tahtotila näytelmän saattamiseksi ensi-iltaan on kova:

– Tämä näkyy esimerkiksi niin, että kaikki osaavat vuorosanansa jo erinomaisen hyvin. Koronarajoitusten vuoksi ihmisillä on ollut aikaa harjoitella repliikkejä.

– Ulkoillessa on hyvä samalla opetella vuorosanoja, Jukka Ahonen komppaa.

Harjoitukset aloitettiin alkuvuodesta lukuharjoituksilla. Näytelmässä on yhdeksän roolia, joten näytelmä on miehitykseltään korona-aikaan sopiva. Parhaimmillaan Vihdin Teatterin kesänäytelmässä on ollut näyttelijöitä 25. Näytelmän kohtaukset ovat intiimejä. Kerrallaan lavalla on useimmiten kaksi tai kolme henkilöä eikä lähikontakteja ole.

– Aluksi harjoittelimme etäyhteyksillä ja siirryimme Lankilan tilaan harjoittelemaan heti, kun rajoitukset antoivat siihen mahdollisuuden. Ulos menemme harjoittelemaan, kun kelit sen sallivat. Kerran olemme jo ulkona olleetkin. Yhteensä harjoituksia tulee noin 40, Marit Peura jatkaa.

Sunnuntaisissa harjoituksissa Lankilan tiloissa näyttelijät harjoittelevat maskit kasvoilla. Rekvisiitta ja lavasteet ovat vielä vain viitteitä antavia ja esimerkiksi soutuvenettä mallaa puinen penkki. Ohjaaja Markku Hyvönen kertoo tämän hetkisten harjoitusten palvelevan tekstin oppimista.

– Tekemisen ilo korostuu harjoituksissa nyt. Ihmiset osaavat iloita pienistä asioista. Katson positiivisesti tulevaisuuteen. Koronarokotusten eteneminen valaa toivoa yhteiskunnan palautumisesta vähitellen normaalitilaan.

Kesäteatterin kahvion toiminnassa korona-aikana Vihdin Teatterissa on jo vankat käytänteet, joiden mukaan toimitaan:

– Viime kesänä pääsimme harjoittelemaan kahvilan toimintaa muiden esitysten yhteydessä, vaikka omaa teatterituotantoa meillä ei ollutkaan. Tarjottavat pakataan valmiiksi pusseihin ja ihmiset ottavat ne itse. Pidämme maskeja ja huolehdimme turvaväleistä sekä otamme voimassa olevat määräykset muutenkin huomioon, Peura valottaa.

Vihdin Teatterin kesäteatterin katsomoon mahtuu yleisöä 563 henkeä. Teatteri on varautunut siihen, että yleisömäärä on kesällä koronarajoitusten vuoksi pienempi. Isoon katsomoon saa yleisön väljästi istumaan. Näytelmästä on yhteensä 19 esitystä , joista kuusi pidetään kesäkuussa. Tauon jälkeen esitykset jatkuvat heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Normaalisti kesäteatteria käy Vihdissä katsomassa noin 7 000 ihmistä. Talvinäytelmän yleisömäärä mukaan laskien katsojia on vuodessa noin 10 000.

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -näytelmä alkaa tilanteesta, johon jokainen meistä on joskus joutunut: julkinen kulkuväline on jo mennyt ja myöhästyminen uhkaa. Muutaman juonenkiepautuksen jälkeen miespuoliset päähenkilöt juoksentelevat lähes kelteisillään kesäyössä tai esittävät Raamperin neitejä naiseksi pukeutuneina.

Kirjailija Yrjö Soini (1896–1975) kirjoitti tekstejä, jotka huvittavat suomalaisia yhä. Ketterän kielen ja koomisen luonteen vuoksi Agapetuksen näytelmät ovat suosittuja erityisesti kesäteattereiden ohjelmistossa.

Ohjaaja Markku Hyvönen on dramatisoinut näytelmän tekstiä Vihdin Teatterille ja päivittänyt kohtauksia. 70-luvulle sijoittuvien tapahtumien lomassa kuullaan esimerkiksi viihdyttäviä Finnhits -iskelmiä.

Vihdin Teatterin kesäteatteri Vihdin kirkonkylässä on heinäkuun tauon aikana muunlaisessa aktiivisessa käytössä. Upeissa puitteissa esiintyy muun muassa Diandra, Kaartin Soittokunta, Tuliset Tenorit sekä stand up -koomikot Ismo Leikola ja Ali Jahangiri.